Primăria din Borş este prima din nord-vestul ţării care investeşte singură într-un proiect energetic

Data publicării:
parc

Comuna Borş este prima din Bihor, dar şi din regiunea de nord-vest a ţării, care a obţinut prin propriile forţe bani nerambursabili pentru un proiect energetic.  "Acest parc este la momentul de faţă singurul în administrarea autorităţii locale, nu e prin concesiune sau parteneriat public privat cu un operator economic", susţine Sandor Lukacs, managerul de proiect.

Edilii spun că au preferat să facă trecerea de la agricultură către producerea de energie verde din motive financiare. "Este mai avantajos pentru comună să folosim acest teren pentru parcul fotovoltaic", este de părere Geza Batori, primarul comunei Borş.

Autorităţile locale vor primi din partea Uniunii Europene aproape 20 de milioane de lei pentru parcul fotovoltaic cu o capacitate de un kilowatt pe oră. Cele 4.168 de panouri desfăşurate pe 5 hectare vor asigura independenţa energetică pentru toate instituţiile comunei. În acest fel, localitatea va economisi 50 de mii de lei lunar.

În primii cinci ani de funcţionare a parcului, administraţia comunei nu are voie să vândă surplusul de energie. Din 2019, acest lucru este permis, iar autorităţile sunt convinse că vor realiza profituri importante.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri