Sari la conținut

Proiect ambiţios | Pârtie olimpică la Borșa, în Maramureş

Primarul din Borşa reaprinde speranţele localnicilor că vor avea un domeniu schiabil de nivel european. Un proiect pe 10 ani, în valoare de până la 100 de milioane de euro, ar trebui să facă din Borşa una dintre principalele destinaţii de vacanţă ale iubitorilor sporturilor de iarnă. Pentru început, primăria va depune un proiect pentru construcţia unei telegondole şi a unei pârtii olimpice.

Anunţul că Borşa ar putea avea un domeniul schiabil care să cuprindă 25 de kilometri de pârtii a fost făcut de primarul oraşului. Acesta încearcă să reia nişte investiţii mai vechi, care s-au blocat în birocraţie.

„Prevede finalizarea investiţiilor începute în anii anteriori, adică telegondola de la Borşa, la care se adaugă şi alte patru proiecte noi: amenajarea unei arene de biatlon, refacerea şi reconstrucţia trambulinei, construirea domeniului schiabil în oraşul Borşa şi telecabină la vârful Pietrosu Rodnei”, a detaliat Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa.

Proiectul de amenajare a staţiunii de schi este cuprins în Master Planul de Turism al României. Pârtia olimpică ar urma să aibă 3 kilometri în partea mai dificilă şi 7 kilometri pe porţiunea mai lină. Investiţile în reamenajarea domeniului de schi din Borşa se ridică la 70-100 de milioane de euro şi ar trebui realizate în 10 ani.

„Încercăm ca o parte dintre ele, dacă nu toate, să fie considerate proiecte naţionale, în care statul să aibă o implicare foarte mare, iar finanţările de la bugetul de stat să vină în proporţie de 100%. Dar până una alta lucrăm intens astfel încât până în februarie să depunde proiectul pentru telegondolă şi pârtia olimpică, dotată cu tunuri de zăpadă şi nocturnă”, a declarat edilul.

Investiţiile în domeniul de schi de la Borşa ar fi o veste bună nu doar pentru turişti, ci şi pentru localnici, spune primarul oraşului. „Astăzi, în Borşa sunt 2000 de locuri de cazare. Sperăm să ajungem la 5000 în următorii 3-4 ani şi, în aceste condiţii, peste 70% dintre locuitorii oraşului Borşa ar putea să-şi realizeze venituri doar din turism pentru a putea trăi."

Sporturile de iarnă au o istorie de peste 70 de ani în oraşul Borşa. În anii '40 ai secolului trecut, aici ar fi trebuit să fie organizată o Olimpiadă de Iarnă, aşa că localnicii au amenajat o trambulină naturală. Între timp, ea s-a degradat, însă şansa ei ar putea fi chiar acest proiect ambiţios al primăriei din localitate.

Reporteri: Izabela Jurasko, Bogdan Băcilă