Proiect în şcolile din Bihor | Elevii sunt învăţaţi cum să se spele corect pe mâini

Data actualizării: Data publicării:
maini curate

Un obicei aparent banal, dar obligatoriu, poate să prevină diferite afecțiuni care duc la îmbolnăvirea a milioane de copii. Vorbim despre spălatul mâinilor, căruia nu mulți îi acordă atenția cuvenită. Clubul Rotary Oradea derulează un proiect în școlile din județ, prin care îi învață pe elevi cum să se spele corect pe mâini. Organizația încearcă să convingă companiile să investească în construirea de grupuri sanitare în unitățile școlare în care acestea nu există.

Proiectul "Mâini curate, copii sănătoși", demarat de Rotary Club Oradea 1113, îşi propune îmbunătățirea stării de sănătate și a nivelului de educație în rândul preșcolarilor și a elevilor din mediul rural al Bihorului. Simpla spălare a mâinilor poate să prevină diverse afecțiuni care duc la boli precum: diareea, toxiinfecțiile alimentare, hepatita A și B, precum și alte infecții virale.

"În mediul rural și în mediul urban, chiar și în familiile foarte bune, copiii nu știu să se spele pe mâini. Asta am observat-o în rândul copiilor de 5-6 ani. (...) Nu înțeleg de ce este important să se spele pe mâini", spune Oana Mudura, organizatorul acţiunii. "Este practic cel mai ieftin instrument pe care un stat poate să-l folosească pentru a reduce cheltuielile în sănătatea publică."

Inițiatorii vor fi prezenți în școli, iar prin intermediul unor lecții interactive îi vor învăța pe copii cât de important este să se spele pe mâini. Și dascălii vor avea parte de seminarii de conștientizare privind utilizarea rațională a apei și a reciclării materialelor.

Rotary Club vrea să atragă în cadrul acestui proiect cât mai multe companii care să sponsorizeze construcția unor grupuri sanitare acolo unde nu există și să suporte achiziționarea de săpunuri care vor fi oferite elevilor.

"Am apelat la ajutorul unei învățătoare care a conceput o lecție specială pentru copii, o lecție interactivă, ca să-i învețe la modul cel mai distractiv cum să se spele corect pe mâini. Și pentru asta am făcut și un săpun, săpunul lui Rotary - vrem să-l vindem companiilor, iar la un săpun vândut, două vor merge la un copil", a explicat Oana Mudura.

În Bihor, aproximativ 45 de mii de copii sunt incluşi în acest proiect educativ.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri