Proiecte pentru dezvoltarea Bihorului, semnate de doi miniştri, la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
semnaturi fonduri europene

Drumul Apusenilor, şosele judeţene moderne şi proiecte în fiecare localitate. Sunt investiţii care ar trebui să fie realizate în perioada următoare cu ajutorul banilor europeni sau din Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Miniştrii Dezvoltării şi ai Fondurilor Europene au semnat azi la Oradea primele proiecte ce vor fi realizate cu astfel de fonduri.

Semnăturile celor doi miniştri şi a şefului administraţiei judeţene au marcat startul realizării cu bani europeni a unor proiecte importante pentru Bihor.

Paul Stănescu, vicepremier, ministrul Dezvoltării: "Fondurile nu au fost deloc atribuite cum mai spun unii, politic sau altcumva. Ele au avut la bază 4 criterii foarte clare: capacitatea financiară, suprafaţa judeţului şi numărul de locuitori şi de UAT-uri."

Adrian Ionuţ Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării: "A început a doua etapă din acest program care se întinde pe o perioadă de 4 ani. În acestă etapă judeţul a beneficiat de o alocare de 758 de milioane de lei şi un număr de 172 de obiective de investiţii."

Prin programul Operaţional Regional vor fi cheltuite 5,5 milioane de euro pentru amenajarea curţii, parcărilor şi etajului întâi ale Muzeului Tării Crişurilor.

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor: "Din 2006 şi azi toate generaţiile care au existat au pierdut posibilitatea să descopere patrimoniul muzeului Tării Crişurilor, adică o instituţie care are aproape 500 de mii de piese de inventar."

Un alt obiectiv major, pentru care se vor aloca 29 de milioane de euro, este reprezentat de prima etapă din Drumul Apusenilor.

Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor: "Acest drum va transforma zona într-o vale a Prahovei a Apusenilor. O zonă turistică care zic eu va fi de mare căutare."

Alte două sectoare de drumuri judeţene din Bihor au primit 178 de milioane de lei pentru a fi refăcute. Este vorba de Beiuş-Aştileu şi Sâmbăta-Lunca.

Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor: "Discutăm de o injecţie de bani foarte serioasă, cea mai mare în perioada de după 1990."

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene: "Dacă aceste demersuri pe care împreună cu viceprim-ministrul Paul Stănescu le-am făcut în aceste două luni de mandat, de a semna toate drumurile judeţene din ţară pe finanţare europeană, dacă asta era făcut anul trecut, anul acesta eram în producţie şi am generat sume pe care să le decontăm de la Comisia Europeană."

Pentru investiţiile din Programul Naţional de Dezvoltare Locală termenul de finalizare este de 2020. În schimb, termenul pentru prima etapă din Drumul Apusenilor este 2022, iar pentru Muzeul Tării Crişurilor - 2023.

Reporter: Bogdan Costea / Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri