Sari la conținut

Protest la centrul de plasament din Popeşti. Mai mulţi copii s-au speriat, iar unei fetiţe i s-a făcut rău

Foştii angajaţi ai centrului de plasament pentru copii cu dizabilităţi din Popeşti au protestat luni dimineaţa faţă de fundaţia care a preluat în urmă cu doi ani administrarea centrului.

"O parte dintre foştii salariaţi, preluaţi de către această fundaţie, au fost în mod abuziv concediaţi de conducerea fundaţiei", consideră Claudiu Adrian Marcu, preşedintele sindicatului Pro As.

"Rând pe rând, din 47 de angajaţi câţi au fost, au mai rămas 23. Sigur, eu sunt dator să fiu alături de aceşti oameni, pentru că sunt din comuna noastră, oamenii şi-au pierdut locurile de muncă", susţine Dorin Curtean, primarul comunei Popeşti.

Salariaţii au fost demişi în urma unui examen de competenţă pe post.

"Ne-a dat câte o întrebare, două, dar toate erau aranjate. Deci, toate au fost de la ei aranjate, eram puşi toţi pe listă câţi a trebuit să fim daţi afară", acuză Elisabeta Silaghi, fostă angajată la Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi din Popeşti.

Fundaţia, acuzată de abuzuri împotriva tinerilor

"Când am primit şomajul, domnul Alex a zis către mine şi către colegul meu ca să luăm dispersit. Şi am mers şi am luat dispersit, că dacă nu luam, ne arunca afară. Dispersitul îl luam din banii de şomaj", spune Daniel Covaci, beneficiar al Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi din Popeşti.

"Copiii, nu ştiu dacă mănâncă sau nu mănâncă, dar copiii cerşesc. De când a venit această fundaţie, copiii cerşesc", acuză un localnic.

Conducerea fundaţiei Copiii Dragostei spune că o perioadă nu au avut divergenţe cu primăria din localitate însă acum edilul le-a declarat război şi vrea să-i alunge din comună.

"Au venit jandarmii, chemaţi de către domnul primar, că în centru înăuntru se bat copiii, bătuţi, maltrataţi, bătăi crunte în interior. Au venit jandarmii, au constatat că nu este deloc adevărat", se apără Lavinia Ştef-Cete, şeful Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi din Popeşti.

"Eu sunt de la 7 ani, din 2000 sunt aici. Înainte era mai rău, acum ne merge foarte bine, am fost în excursie. Mâncarea e mai bună", spune un tânăr asistat.

Din cauza protestului ţinut în faţa instituţiei mai mulţi copiii s-au speriat. Unei fetiţe i s-a făcut rău şi a fost transportată la spital de o ambulanţă. Conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului susţine că poate anula contractul cu fundaţia numai în cazul în care sunt încalcate prevederile contractului.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi