Regim de austeritate pentru funcţionarii publici

Data publicării:
functionari-39037

Nicio autoritate publică, fie ea locală, judeţeană sau centrală, nu are voie să le dea un leu în plus angajaţilor de sărbători. "Conform legii 283 din 2011 este interzisă acordarea de premii, prime sau orice fel de stimulent. Prezicerile sunt ca această lege să rămână în vigoare şi anul viitor.", precizeazaAnca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Florica Abăghioaiei are 56 de ani şi de aproape două decenii lucrează în primărie. Salariul ei trece cu puţin peste 1200 de lei, iar stimulentele şi premiile de sărbători o ajutau să aibă un Crăciun mai bogat."Erau bineveniţi acei bani sau acele stimulente, dar dacă aşa este legea nu putem trece peste ea. Probabil că as cumpara mai multe de Craciun daca s-ar acorda bani, dar ne limităm la cât avem."

2013 nu va veni cu multe beneficii pentru funcţionarii publici. Nu se vor acorda tichete de masă, de vacanţă sau cadou, chiar dacă mulţi dintre angajaţii statului au salarii care nu depăşesc 250 de euro. "Salariul mediu în CJ este de 1470 de lei.Există încă mulţi angajaţi care au încă 1000 de lei sau sub o mie de lei." afirmaMircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.

Pe lângă problema primelor, posturile plătite din banii statutului vor rămâne în continuare blocate, fie că vorbim de unităţi sanitare, de învăţământ sau de instituţii publice, chiar dacă în unele dintre acestea deficitul de personal e mare.

"Nu putem face angajări decât conform legislaţiei în vigoare, un post angajat la 7 posturi plecate din sistem. Deficitul de personalduce la frustrări pentru că angajatul trebuie să acope 2 sau 3 norme în plus." spunedr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal din Oradea.

Spitalul municipal din Oradea ar avea nevoie de încă 150-200 de asistente sau personal medical auxiliar şi de 30 de medici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri