Sari la conținut

Rezervație unică în România. În Bihor se află cea mai nordică zonă din Europa unde creşte laurul

O legendă de prin părțile locului spune că păduricea de laur de la marginea comunei Câmpani din Bihor ascunde o comoară. Dincolo de poveştile localnicilor, arbuştii care cresc în apropierea aşezării de lângă masivul Codru Moma au intrat încă din 1938 în atenția Academiei Române.

"Laurul din zona despre care vorbiți e o specie adusă și aclimatizată la noi acum vreo 150 de ani. Faptul că a rămas acolo se datorează microclimatului care îl avantajează ca specie", spune Adrian Florescu, directorul Direcției Silvice Bihor.

Datorită laurului, zona în care se află a fost declarată sit Natura 2000 şi este protejată. Pe această suprafaţă este interzis orice tip de lucrări. Specialiştii bănuiesc că exoticul arbust ar putea proveni din grădina contelui Zselinski, care în secolul al XIX-lea a adus pe domeniul său mai multe plante exotice.

"Suntem într-o rezervație protejată de o zonă tampon dintr-un arboret de fag. Specia laurul este, se zice că la sfârșitul secolului al XIX-lea este adusă de contele Zelinski sau spontan diseminat", susţine Constantin Hang, pădurar.

"Datorită zonei în care ne aflăm, fiind zona de nord a climei oarecum mediteraneene cu temperat continentală, se pare că acestă plantă s-a adaptat destul de bine și în timp s-a dezvoltat", a completat Gheorghe Ienciu, primarul comunei Câmpani.

"Rezervația de laur se deosebește total de vegetația autohtonă care crește în regiune. Acesta se face ușor remarcată de oricine trece prin zonă, prin culoare, forma și înălțimea relativ mică a arbustului", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Autoritățile din Bihor doresc ca în viitor să includă această zonă protejată în circuitul turistic.

"Ar merita, da; dacă ar dori să vină, ar merita."

"Ar merita datorită faptului că suntem niște județe foarte apropiate prin munții Codru Moma."

Pentru ca turiştii să ajungă la rezervaţia de laur, trebuie să fie pregătiți să străbată mai mulți kilometri de drumuri forestiere și să urce pante abrupte, indiferent dacă vin dinspre Bihor sau dinspre Arad.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi