Românii din Italia, văzuţi prin ochii corespondenţilor Digi24 Oradea

Data publicării:
milano-36947

"Se spune ca dorul de tara se simte cu adevarat atunci cand esti departe de ea. Noi am venit pana la Milano, pentru a vedea ce simt romanii, si in

special oradenii, astazi de 1 decembrie. Am cautat povestile acelor oradeni care au reusit in capitala lombarda si care acum pot spune cu mana pe inima

ca sunt perfect integrati in comunitatile lor. Haideti sa ii cunoastem."

Milano este un oras industrial din zona economica cea mai dezvoltata a Europei, Lombardia. Metropola italiana este in plina pregatire pentru anul 2015, cand Milano va gazdui expozitia mondiala pe teme de alimentatie bio la care sunt asteptati peste 20 de milioane de vizitatori. Comunitatea romaneasca din aceasta zona este una importanta.

George Bologan - consulul Romaniei la Milano

"In Italia, conform statisticilor Institutului National de statistica, sunt aprox 900.000 - 1000000 de romania cu forme legale."

Din acestia, aproximativ 300 de mii sunt in Milano si in localitatile invecinate. Multi dintre ei muncesc sezonier si sunt in permanenta cautare a unui loc de munca mai bun, insa sunt si cazuri de romani care au reusit sa isi cladeasca mici afaceri.

"In spatele meu este un atelier de vitralii al unei perechi de oradeni. Acestia au patruns cu lucrarile lor in multe case ale italienilor, dar si

in institutii de cultrua sau biserici din Romania si mai ales din Oradea."

Amalia si Gabriel Iliuță-Verzea au emigrat din Romania la sfarsitul anilor 80, cand inca romanii erau primiti cu bratele deschise in Italia. Vitraliile produse de ei in acest atelier au ajuns in sute de case din Italia, insa criza din ultimii ani i-a obligat sa se orienteze catre proiecte mari de acasa.

Familia Iliuță-Verzea este intr-o stransa legatura cu alte familii de

romani stabilite in zona. De exemplu acesti doi ingineri de aviatie, el din Oradea, ea din Bucuresti, care au reusit sa isi faca un rost departe de casa.

Familia Ionescu are o traditie de 15 ani in stomatologie, in Carate Brianza, o mica localitate langa Milano. In cabinetul romanilor intra atat conationali atrasi de sonoritatea numelui, cat si italienii fidelizati de calitatea lucrarilor.

Cele trei familii pe care le-am vizitat in zona Milano au reusit de-a lungul timpului sa isi achizitioneze o casa, sa aiba joburi stabile si sa castige respectul italienilor din comunitate. Cu totii recunosc ca aceste lucruri le-ar fi fost cu greu accesibile daca nu ar fi parasit Romania.

Acestea au fost doar cateva dintre povestile de suuces ale oradenilor din Milano. Cu sigurata insa, ele sunt mult mai multe si noi abia asteptam sa

le cunoastem. Din Milano, pentru Digi24 Oradea, Oana Mudura si Bogdan Bacila.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri