Slujbe pentru cei care nu iau bacalaureatul

Data publicării:
ELEVI
Mai puţin de jumatate dintre liceenii de clasa a XII-a au reuşit să  promoveze examenul de bacalaureat în ultimii ani.  Iar acest lucru se reflectă în creşterea numărului de şomeri. Potrivit statisticilor oficiale, în doar trei ani, rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a ajuns de la 18% la peste 23 la sută. Ca sa oprească fenomenul, Ministerul Muncii a decis să le caute absolvenţilor fără diplomă de bacalaureat cinci mii de slujbe ori stagii de ucenicie şi practică.
 
Practic, Guvenul vrea să le ofere tinerilor un loc de muncă în primele patru luni de la încetarea studiilor. Și asta ca liceenii să nu mai stea încă un an acasă, până la viitoarele sesiuni de bacalaureat. 
 
Propunerea este pe placul elevilor din clasele terminale, care pun însă două condiţii: un salariu motivant şi program flexibil.
 
Patronii sunt dispuşi să plătească, dacă tinerii fac treabă bună. 
 
„Având în vedere că acești tineri nu au experiență în domeniul respectiv se începe cu o perioadă de practică, pentru care ar primi salarul minim pe economie", spune Ioan Mintaş, patronul unei firme de construcţii."Fiecare crede că ar fi mai ușor să lucreze la birou, în fața unui laptop și sigur că mulți dintre ei pleacă după o lună-două.."
 
Iar cei care nu-şi găsesc slujba potrivită îngroaşă rândurile şomerilor.
 
„Valoarea indemnizației de somaj este de 50% din valoarea indicatorului social de referința, adica 250 de lei", precizează Adrian Morar, director executiv adjunct în cadrul AJOFM Bihor
 
Daca îsi va dovedi utilitatea, proiectul ministerului Muncii va sta la baza elaborării unui nou plan de reducere a şomajului în rândul tinerilor până în 30 de ani. Acesta va fi finanţat din fonduri europene şi se va derula în perioada 2014 - 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri