Sari la conținut

Stâna de Vale revine la viaţă. Vechea pârtie de schi a fost refăcută

Rămasă în paragină în ultimii 10 ani, una dintre stațiunile-emblemă ale turismului din Munții Apuseni dă semne de viață. În Stâna de Vale a fost reamenajată pârtia de schi, iar acum turiștii revin în zona celebră în perioada comunistă. O fac însă pentru cel mult o zi de distracţie, pentru că staţiunea este în continuare în paragină. Un singur hotel oferă cazare, iar în rest fostele cabane sunt doar nişte ruine.

În ultimii ani, doar câţiva turişti rătăciţi ajungeau la Stâna de Vale. Făceau însă repede cale întoarsă, pentru că în staţiune bătea vântul, iar vechile pârtii de schii nu mai erau întreţinute.

"Frumusețea stațiunii este umbrită de mai multe clădiri care de-a lungul timpului au devenit o ruină și care acum așteaptă investitori pentru a le reface și a le transforma în locuri de cazare", spune Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.

În această iarnă însă, pârtia de schi din staţiunea bihoreană a fost reamenajată. Amintirile iernilor de altă dată petrecute în Stâna de Vale au readus turiştii în Munţii Apuseni.

"Este o schimbare chiar radicală. (...) E cu totul altă atmosferă, priviți plasele - dau o idee de Germania, Austria", spune un turist.

"- Ce vă amintiți despre perioada de dinainte de 1989?
- Îmi amintesc de tabăra de pionieri care era pe vremea aceea. Era frumos și atunci."

"După atâția ani în care Stâna de Vale a fost într-o amorțire totală, am redeschis pârtia de schi nouă. Am făcut o pistă pentru copii, pentru tubing, o pârtie nouă pentru săniuțe", spune Mirel Pusta, administratorul complexului turistic Stâna de Vale.

După ce pârtia veche a fost refăcută, drenată și tasată cu utilajele speciale, instalația care urcă schiorii a fost și ea reparată și pusă în funcțiune.

În anii '80, Stâna de Vale era una dintre cele mai renumite staţiuni montane din România. Asta şi pentru că zăpadă nu lipseşte din zonă. Stâna de Vale este localitatea unde se înregistrează cele mai mari şi dese căderi de zăpadă din România.

Mirel Pusta, administratorul complexului turistic Stâna de Vale: "Pe viitor vrem să mărim dorim domeniul de schii în Stâna de Vale; vrem să fie o surpriză pentru turiștii din Bihor și țară ca Stâna să devină o stațiune la nivel național."

Actuala pistă de schi are o lungime de 680 metri, dar investitorii vor să o extindă până la 2 kilometri. Staţiunea Stâna de Vale este atestată ca un loc propice turismului montan şi schiului încă din perioada interbelică.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța

Pe aceeași temă