Sari la conținut

Steagurile cu stema regală, la mare căutare. Un atelier din Oradea a înregistrat comenzi record

"Aş dori un steag monarhist, o mărime cât de mare."

Comanda a fost făcută de Laurenţiu Victor, un orădean are 68 de ani, membru de mai bine de două decenii al clubului Monarhiştilor. A plătit 110 lei pentru tricolorul cu stema regală, pe care îl va arbora pe casă. "Orice român care este alături de monarhie şi este adevărat român ar fi bine să aibă un drapel, cât de mic în casă", spune bărbatul.

Sâmbătă, în ziua înmormântării Reginei Ana, bărbatul va organiza o ceremonie religioasă într-o biserică din Oradea. La aceasta va fi prezentă şi Marta Drăguţ, o susţinătoare a monarhiei. Femeia recunoaşte că şi-a botezat băiatul cu numele Regelui Mihai.

"Sora mea mi-a spus alt nume, dar zic: "nu, eu îi pun Mihai, ca pe rege." Mama mea mi-a insuflat credinţa asta că ţării i-a mers bine doar în perioada regalităţii", spune femeia.

În ultima perioadă magazinul de steaguri din Oradea a primit un număr record de comenzi pentru steaguri cu stema regală. Solicitările vin mai ales din Bucureşti şi din Muntenia.

"Până acum aveam vreo 20-30 de comenzi pe lună; acum am avut într-o singură săptămână 30 de colete de trimis", confirmă Alexandrina Chelu, administratorul magazinului de steaguri. "La dimensiuni mari steagurile costă între 110 şi 200 de lei dar este frumos, brodat, imprimat, pe mătase, cu franjuri. Avem şi alte produse monarhiste, steguleţe între 5 şi 10 lei sau la 15 lei dacă sunt din saten, avem insigne la 15 lei."

Drapelul cu stema regală are imprimate o coroană, cifrul regelui în funcţie de perioada istorică, un scut al familiei Hohenzollern şi dictonul latinesc "Nihil sine Deo". Proprietarii magazinului spun că o creştere asemănătoare a comenzilor este înregistrată annual pe 10 mai, de Ziua Regalităţii, şi pe 25 octombrie, de Ziua Armatei şi a Regelui.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa