"Straiţa plină", sărbătoarea produselor tradiţionale în Bihor

Data publicării:
targ rosia

Ideea târgului "Straița Plină" i-a venit unui cuplu originar din Cluj-Napoca, care în urmă cu cinci ani s-a mutat în Roşia. Pasionați de speologie, soții Szabo și-au dat seama că pe lângă frumusețea peisajului, localnicii pun mare preţ pe tradiție. Ca aceasta să nu se piardă, au decis ca an de an să organizeze un târg de unde chiar și cei de la oraș să își poată cumpăra produse din cămara bunicii.

"Am observat că toată lumea care venea de la oraș să viziteze peștera de Farcu ne întreba ce ar putea să cumpere, produse locale", spune Dezideriu Szabo, organizatorul târgului. Soţia sa, Angela, spune că în acest sens "am încercat să adunăm cât mai mulți oameni cu produse tradiționale făcută acasă cu zacuscă, dulceață, brânză, untură, pâine, moșocoarne cu brânză, cu prune."

Producătorii tradiţionali se plâng că munca nu le este apreciată

De la târg nu au lipsit costumele populare țesute la război. Chiar dacă sunt făcute din cânepă, iar fabricarea lor durează chiar şi luni bune, clienții nu plătesc cât ar trebui. Este concluzia Floarei Codoban, care se plânge că oamenii nu-i apreciează munca și asociează portul popular cu hainele de firmă.

După ce și-au umplut straițele cu mâncare, turiștii au asitat la un spectacol pus în șcenă de artiștii din zonă. Aceștia le-au arătat cum decurgea în trecut o șezătoare. "Aici se puneau la cale nunțile, cununiile, aici se vedea care fată e mai harnică", povesteşte Daniela Gherlea, directoarea ansambului din Roșia.

Cine a dorit a putut dona rechizite în scop caritabil. Pentru gestul lor, au fost răsplătiți de voluntarii cu fructe și bucate alese.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Cristian Rusu
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri