Tradiție și natură în Bihor. Brunchuri tradiționale, doar cu produse naturale

Data actualizării: Data publicării:
traditie si natura

Mâncare pe săturate, ieșiri în natură cu bicicleta sau căruța și multă tradiție. Sunt ingredientele unui gen de turism care prinde din ce în ce mai mult la noi. Amatorii de brunchuri tradiționale, acele mese în mijlocul zilei, spun că redescoperă gustul mâncării din copilărie și că liniștea satului românesc îi ajută să îşi reîncarce bateriile în doar câteva ore.

"Genul acesta de ieşiri în natură, să se plimbe cu bicicletele, să călătorească civilizat cu trenul şi să mănânce mâncare sănătoasă este un gen destul de iubit de turişti, pentru că le oferă posibilitatea să descopere mâncarea bună şi gustoasă, să descopere lumea arhaică, peisaje extraordinare şi, nu în ultimul rând, mişcare în aer liber", a explicat Gabriel Bonaciu, agent de turism.

Turiștii sunt întâmpinați apoi de preoții locului, care le prezintă monumente de lemn vechi de peste 250 de ani.

"Este o biserică ridicată în 1761; ea este ridicată după ce comunitatea a crescut. O altă biserică ar fi existat în apropierea acesteia, undeva în această zonă, era construită din nuiele, bătătorită cu pământ", a povestit Nicolae Duluș, preotul ortodox din Valea Crişului.

"Totul e mult mai liniştit, mai patriarhal, iar asta îți aduce o pace interioară."

Pe lângă turele de bicicletă, turiștii pot încerca și senzațiile unei plimbări cu căruța.

"E foarte interesant, caii sunt foarte frumoşi. Mă bucur că am putut să particip", spune un turist.

O astfel de ieșire în natură durează o zi întreagă, iar costurile se ridică până la 150 de lei pe persoană. Acest gen de turism își propune să revalorizeze vechile biserici de lemn din județ, multe aflate în stări de degradare din ce în ce mai avansate.

Reporter/operator: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri