TURIST ACASĂ. Iarna, prin Apuseni, de la cătunul Casa de Piatră până pe platoul Padiș

Data actualizării: Data publicării:
turist padis iarna

Zapadă de un metru şi jumătate şi peisaje care îţi taie respiraţia. De asta au parte turiştii care se aventurează în aceste zile pe crestele munţilor Apuseni. Traseele sunt chiar mai spectaculoase acum decât vara. Întinderile nesfârşite de zăpadă acoperă case, şure şi maşini. Iar atunci când temperaturile coboară mult sub limita îngheţului, turiştii se pot refugia în peşterile pe care în Carpaţii Occidentali le întâlneşti la tot pasul.

Traseul între platoul Padiş, din judeţul Bihor, şi cătunul Casa de Piatră, din judeţul Alba, are o lungime de 13 kilometri şi trece prin locuri de o rară frumuseţe. În afară de bătăile inimii, sunetul zăpezii călcate de rachete este tot ce aud turiştii care încearcă să facă faţă efortului.

Deşi temperatura în Padiş coboară până la -13 grade, odată pornit pe traseu soarele te încălzeşte atât de mult, încât trebuie să mai renunţi la unul din straturile de haine.

În drumul spre cătunul Casa de Piatră, trecem printr-o aşezare cu locuinţe de vară, în care sătenii vin să stea atunci când îşi aduc animalele la păşunat, pe perioada sezonului cald. Acum zăpada e atât de mare, încât maşinile sunt îngropate și rişti să te împiedici de gardurile care ies răzleţ din omăt. După aproape şase ore de traseu, ajungem în Casa de Piatră, un cătun izolat aflat în inima Parcului Natural Apuseni, ținta mai ales a turiştilor din afara țării.

"Turiștii străini vin pentru locuri care la ei nu le mai văd, izolate, gen satul Casa de Piatră, pentru a vedea simplitatea vieții pe care o au oamenii de aici. Foarte mulți francezi, englezi, nemți, cehi", a observat Vasile Gligor, ghid turistic montan.

În zonă există două peşteri la care se ajunge relativ uşor. Intrăm în peştera Gheţarul de la Vârtop, cu un portal destul de mare la intrare şi formaţiuni de gheaţă pe care vara nu le mai poţi vedea. Peştera poate fi vizitată cu ghid, în schimbul a 15 lei de persoană.

"Vizitarea se face pe principiile ecoturismului, ceea ce sporeşte experienţa celor care o vizitează. Această peşteră, pe lângă faptul că adăposteşte un mic gheţar de 1600 metri cubi de gheaţă, este şi acea peşteră în care s-au găsit cele mai vechi urme de om de Neanderthal din România", spune Alin Moş, directorul Parcului Natural Apuseni.

Peştera nu este iluminată, astfel că turiştii trebuie să o descopere treptat, la lumina lanternelor frontale. Traseul nu este foarte lung, însă frumuseţea formaţiunilor te îmbie la fotografii aproape la fiecare pas.

Peste 20 de kilometri pe jos, în peste 31 de ore, cu o noapte de somn în Casa de Piatră. O ieşire de vis, pe final de iarnă.

"Solicitantă și plăcută. O tură care se poate face destul de lejer, chiar și de cei care nu sunt obișnuiți cu muntele", spune o turistă.

"Am plecat din platoul Padiș, am traversat muntele prin Călineasa, până la Casa de Piatră. Acolo am înnoptat, se poate lua o masă tradițională bună. Dimineața am pornit spre Padiș pe cealaltă parte. Se poate vizita Coiba Mare, ghețarul de la Vârtop și mergem înapoi, la mașini, la platoul Padiș", a detaliat Lucian Turjuc, fotograf.

Întoarcerea în Padiş se face pe un traseu mai scurt, dar la fel de pitoresc. Ajungem la maşini cu convingerea că la prima ocazie vom repeta această exeprienţă.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operatori: Bogdan Băcilă, Ticu Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri