TURIST PRIN BIHOR. Salba de păstrăvării din inima munţilor

Data publicării:
pastravarii

Aerul curat şi plimbările pe munte se îmbină perfect cu gustul de peşte proaspăt pescuit şi gătit la grătar. De asta au parte turiştii care vizitează comuna Roşia din judeţul Bihor. Înconjurată de dealuri înalte, cu peşteri vestite în lume, localitatea are şi o salbă de păstrăvării.

Aflatã în locul în care Munţii Pãdurea Craiului întâlnesc dealurile cu acelaşi nume, comuna bihoreanã Roşia le oferã turiştilor o privelişte idilicã. Pãdurile de foioase se amestecã cu cele de rãşinoase. Pãşunile înconjoarã vârfuri de stânci golaşe, iar mai jos, un râu curge iute la vale.

"E o zonă minunată, un loc liniştit, e nepoluat, verde, tot ce îţi doreşti, dacă eşti amator de locuri liniştire, plimbări. Am fost la Peştera cu Cristale Farcu", spune un turist.

"Am ieșit puțin la plimbare, să scăpăm de internet, fără semnal. E relaxant, foarte frumos."

La doar câţiva kilometri de localitate, amatorii de drumeţii pot lua masa la păstrăvărie.

"Zona este foarte frumoasă, după cum se poate vedea e verde totul, aerul curat, e foarte multă liniște ca un colțișor de rai, plus că din anumite informații am auzit că aici se produce și păstrăv, e o păstrăvărie."

Până în 2008, aici era o simplă păşune. Vlad Cutuş şi familia sa au renunţat la traiul pe care îl aveau în Oradea, în favoarea unui stil de viaţă mai relaxat. Au petrecut mai bine de doi ani într-o cabană, apoi au deschis, din bani europeni, păstrăvăria, unde astăzi îşi întâmpină oaspeţii.

"Avem puietul nostru, îl producem noi, avem reproducători, avem nouă bazine câteva mai mici unde ținem puietul și două lacuri în care vrem să mărim producția", spune proprietarul păstrăvăriei.

"În cadrul păstrăvăriei turiştii mai pot admira două lebede, păuni, gâşte sălbatice şi un măgăruş", a observat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

În câţiva ani proprietarii vor să transforme spaţiul într-o grădină zoologică în miniatură, unde turiştii care vin din marile oraşe să vadă cum trăiesc animalele în mediul lor natural. Până atunci, însă, familia lui Vlad a adăugat o terasă complexului de bazine.

"Veneau să îl cumpere la kilogram. Noi avem kilogramul de peşte la 25 de lei și toată lumea ne spunea, ne întreba de ce nu avem și un loc unde să îl poată mânca, așa că încet, încet am început să facem o terasă", spune Vlad Cutuş, proprietarul păstrăvăriei.

Turiştii îşi aleg peştii direct din micile lacuri artificiale.

"După care se aduc în bucătărie, se pun în sare, se pune după ochi, după care se lasă în sare timp de 10-15 minute, iar apoi cu ajutorul unor șervețele uscate de hârtie se șterge fiecare în parte şi sunt puși pe plita de fontă încinsă."

Când peştele este gata, de pe farfurie nu lipseşte mămăliguţa cu brânză. Oaspeţii sunt cinstiţi şi cu pălincă de Bihor sau sirop de fructe făcut cu apă de izvor.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri