Un orădean a pedalat 3.200 de kilometri pe bicicletă, prin toată Europa, în scop caritabil

Data actualizării: Data publicării:
bicicleta

A urcat în șaua bicicletei la Londra, a traversat Canalul Mânecii și a străbătut șapte țări până acasă, la Oradea. Este călătoria pe care un tânăr IT-ist orădean a făcut-o timp de o lună pentru o cauză nobilă. El i-a îndemnat pe locuitorii țărilor prin care a trecut să doneze pentru o asociaţie caritabilă din Bihor. În jumătate din aventura sa temerarul a pedalat alături de un prieten din copilărie.

Plin de optimism și mereu cu zâmbetul pe buze. Așa a parcurs Dan Ghiță cei aproximativ 3.200 de kilometri ai aventurii sale pe două roți. Născut și crescut în Oradea, tânărul a plecat acum trei ani în Marea Britanie, ca sa studieze la Universitatea din Lancaster. A muncit o perioadă în cadrul unei mari corporații din domeniul tehnologiei avansate și consultanței IT. Un an mai târziu avea să constate că nu era ceea ce-și dorea să facă în viață.

"Mă trezeam devreme, şase şi jumătate, şapte, o oră jumătate pe metrou dus-întors până la serviciu, lucram 10-12 ore, până ajungeam acasă nu mai aveam timp să fac nimic pentru mine, era un dezechilibru pe parte socială şi viaţa de muncă, nu a fost o plăcere şi am intrat într-un automatism", povesteşte tânărul.

A vrut să iasă din acest ritm, așa că a planificat o călătorie altfel prin Europa. Pasionat de ciclism şi de drumeţii, a hotărât să traverseze bătrânul continent din Londra până în Oradea. A pornit la drum pe 22 iulie și a trecut, pe rând, pe lângă castelele de pe Valea Loarei, prin Alpii elveţieni şi prin Viena.

"Am fost profund impresionat de civilizaţia din Elveţia şi Austria, mai ales respectul faţă de ciclişti, n-am fost niciodată claxonaţi, pistele de biciclete erau extraordinar de bine puse la punct şi frumuseţea ţării, în general, pe mine m-a surprins."

La jumătatea drumului, în Innsbruck, l-a întâmpinat prietenul său din copilărie, Rafael Herpuţ, care l-a însoţit până la Oradea.

"Chiar în prima zi, o întâmplare haioasă să zic, nu mai aveam probabil nici energie să urc şi aşa că Dănuţ m-a împins în timp ce pedalam, mă împingea şi pe mine în sus, un kilometru, doi", spune Rafael.

Aventura celor doi tineri a avut și un scop caritabil: acela de a-i convinge pe europeni să doneze în conturile unei fundaţii pentru nevoiaşi. Au reuşit să strângă aproximativ 2.500 de lei.

"Banii respectivi vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unor biciclete, repararea altora vechi şi să le dăm în folosinţă oamenilor care au nevoie să călătorească dintr-o localitate în alta", spune Dan Ghiţă.

Pe lânga banii strânși, Dan și-a mai atins un scop: a adus zâmbete pe chipul celor pe care i-a întâlnit pe traseu.

"Încercam să ajut gazdele la care stăteam, oamenii pe care îi întâlneam pe drum. Ne opream, ajutam bicicliştii în nevoie, dacă trebuia să schimbăm o roată sau cu orice altceva, pentru că până la urmă, asta e şi frumuseţea vieţii să împarţi un zâmbet cu cineva."

Cei doi sunt deciși să repete isprava. De data aceasta, tinerii cicliști vor să ajungă în America de Sud.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Sting și eleganta lui soție, de mână la Cannes 2024. Se iubesc de peste trei decenii, au 4 copii și nu au...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
De unde vine expresia „a-și da arama pe față"? Legătura cu monedele. Domnitorul „campion" la falsuri
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta