Aflăm totul despre adopții de la specialişti din Statele Unite ale Americii

Data publicării:
curs adoptii Aa

Adelina Rădulescu lucrează din anul 2005 în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Se numără printre cursanţi pentru că vrea să înveţe din experienţa specialiştilor străini: ”Sper să îmi formez abilitatea de a face o familie ca să vadă măcar copilul, pentru că sunt familii care, numai pe baza informaţiilor, renunţă ca să vadă copilul doar pentru că le e teamă că le-ar putea plăcea, adică sunt copii care sunt plăcuţi prin modul lor de a fi, dar au nişte bariere raţionale de genul etnie romă sau boli în anetecedentele mamei”.

La fel ca ea au făcut şi alţi participanţi care au venit la cursuri cu probleme punctuale la care vor să afle răspunsuri: ”Mă interesează în special partea de consiliere, de abordare a familiilor care adoptă, care vor să adopte şi nu sunt încă suficient motivate. Eu am nişte lucruri ţintă, care vor fi oricum importante în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului, adopţia”, ”În continuare, la nivel naţional, se pune problema copiilor mai mărişori. Avem de lucru în acest sens, pentru că este vorba de mentalitate. Sunt copii cu anumite traume şi aici ar fi interesant pentru a avea o comunicare foarte bună către familiile care ni se adresează”.

 

Ana Muntean, coordonatorul programului, ne precizează: ”Programul este la prima ediţie. E pentru prima dată în România un astfel de program, furnizat de o universitate din SUA. Vor învaţa să lucreze mai bine pentru adopţii inclusiv pentru categoriile greu adoptabili. Cursul va fi interactiv”

Cursurile vor dura un an şi vor fi împărţite în zece module teoretice. Mai apoi, participanţii vor trece la partea practică. Vor fi supervizaţi de un profesor din Statele Unite ale Americii, care îi va ajuta să lămurească orice problemă întâmpinată în procesul de adopţie.

”Ei vor dobândi nişte cunoştinţe practice şi aplicabile, deci nu e vorba despre cunoştinţe teoretice, ci practice”, ne informează Victor Groza, profesorul cursului, de la Case Western Reserve University USA.

 

Organizarea cursurilor este importantă, în contextul în care, din aprilie 2012, legislaţia prinvind adopţia în România a suferit modificări. ”Nu este de ajuns să dai o lege şi important să o implementezi şi important este şi să ai cu cine să o implementezi. Ca să atingi ţinta trebuie să fie oameni pregătiţi. Şi ca număr, dar şi ca pregătire”, ne spune Bogdan Panait, preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii.

Dacă îşi dovedeşte eficienţa, un astfel de curs va fi organizat şi la anul, şi nu doar în Timişoara, ci şi în Bucureşti şi Iaşi.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri