Analize medicale gratuite, mai mult teoretic

Data publicării:
04 ANALIZE GRATUITE icon-1

Certificatul care atestă că un copil este este sănătos conţine rezultatele unui set de analize făcute pentru depistarea paraziţilor intestinali, pentru descoperirea bacteriilor care pot provoca infecţii respiratorii sau a altor boli. În lipsa unei trimiteri de la medicul de familie, preţul acestora poate ajunge la 200 de lei la o clinică privată sau la 60 de lei într-o unitate sanitară de stat.

Liana Dacilescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Timişoara, afirmă: "Părinţii trebuie să prezinte o trimitere de la medicul de familie. Acestea se vor face în funcţie de bugetul alocat de către casa de asigurări de sănătate. Până acum am avut aproximativ cinci, șase astfel de solicitări zilnic, dar ne aşteptăm ca numărul lor să crească".

Părinţii sunt nevoiţi să se conformeze, întrucât medicii de familie nu eliberează trimiteri pentru copii sănătoşi.

Elisabeta Spătaru, medic de familie, ne-a precizat: "Din păcate, în sistemul de asigurări de sănătate, orice trimitere la investigaţii trebuie să fie motivată de o anumită patologie, care înseamnă un cod de boală. Pentru un copil sănătos nu avem un cod de boală ca să îl ajutăm cu bilet de trimitere la aceste investigaţii".

De cealaltă parte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate transmite că orice analiză este gratuită pentru persoanele care nu au împlinit încă 18 ani. Atât medicii cât şi profesorii consideră că astfel de analize sunt extrem de importante pentru copii, întrucât se evită izbucnirea unei epidemii într-o unitate şcolară.

"În momentul în care nu sunt asigurate aceste condiţii, se declanşează epidemii de scarlatină. Copiii, practic, sunt afectaţi de consecinţele infectării cu streptococ, beta hemolitic sau stafilococ auriu, despre care ştim că ne creează şi în şcoli probleme, nu numai în spitale", ne-a declarat Elena Wolf, directorul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau" din Timişoara.

Părinţii care încă nu şi-au dus copiii la medic pentru analize mai au la dispoziţie o săptămână, pentru că, la începutul anului şcolar, trebuie prezentat certificatul medical.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri