Sari la conținut

Aradul este gazda ”Zilelor culturii austriece”

Până pe 5 iunie, cei care trec prin Arad vor avea ocazia să asiste la o serie de manifestări culturale ce vor reînvia tumultul cunoscut de oraşul de pe Mureş în urmă cu 100 de ani, chiar înainte de izbucnirea Primului Război Mondial.

”Cred că este o bună ocazie pentru arădeni de a cunoaşte şi un alt fel de abordare a acestui context socio - cultural de la aceea vreme din care şi noi făceam parte”, spune Rodica Tălmaciu, organizator.

Prima personalitate care va vorbi arădenilor în această seară va fi Stefan Kutzenberger, lector al Universităţii din Viena şi curator al Muzeului Leopold din oraşul valsului. La prima sa vizită în vestul României, el s-a arătat impresionat de asemănările care apropie cultura Aradului de cea a capitalei Austriei.

În Viena avem „Ringstrasse" şi aceasta se află acolo unde înainte era zidul oraşului, care abia acum 150 de ani a fost dărâmat. Şi acolo, la fel ca şi aici, funcţiona aceeaşi regulă: în afara zidurilor oraşului nu se putea construi din motive militare”, precizează dr. Stefan Kutzenberger, curator al Muzeului Leopold Viena.

Stefan Kutzenberger va vorbi astăzi, de la ora 17, celor prezenţi în sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Arad despre epoca dinaintea anului 1914, într-o discuţie moderată de Emil Hurezeanu.

”În realitate, era o epocă în care s-au întâmplat extraordinar de multe lucruri. Au fost făcute multe descoperiri care ne influenţează viaţa până astăzi. Prin aceasta, cred că epoca din jurul anului 1914, în mod foarte interesant, poate fi comparată cu epoca de astăzi, a anului 2014”, spune dr. Stefan Kutzenberger.

Manifestările legate de Zilele Culturii Austriece vor continua la Arad până joi. În cadrul evenimentului vor fi organizate ateliere de lucru, conferinţe, dar şi vernisaje, toate susţinute de oaspeţii veniţi din Austria.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche