ATI la standarde europene: specialiști străini, reuniți la Timișoara, susțin un proiect românesc

Data publicării:
ATI prima

Societatea Română de ATI va prezenta Ministerului Sănătăţii un proiect de modernizare a tuturor secţiilor ATI din ţară. Aşadar, dacă se vor găsi fondurile necesare, saloanele vor fi dotate corespunzător normelor europene, în mai puţin de trei ani. Conducerea societăţii va avea, însă, şi ajutorul unor foruri internaţionale.

 

„Noi am încercat să utilizăm acest lucru pentru principalul nostru obiectiv, pentru că principalul nostru obiectiv, este să dezvoltăm ATI-ul în România. Atunci când un Guvern primeşte o asemenea scrisoare, nu poate să o ignore, pentru că ştie că impactul internaţional va exista”, susține Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intesivă.

Un pas important în acest domeniu a fost făcut în acest an, când Ministerul Sănătăţii a aprobat proiectul prin care secţiile ATI să aibă finanţare separată, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să-şi achiziţioneze singuri medicamente sau materiale sanitare. Şi aici societăţile internaţionale au avut un cuvânt de spus.

”Este greu peste tot, deoarece banii sunt foarte puţini. Nu foarte multe ţări au bani suficienţi, dar Dorel Săndesc a făcut o treabă bună. A convins un minister, a convins pe toată lumea să investească mai mulţi bani în sănătate, mai ales în îngrijirea intensivă. Am ajutat şi noi puţin, într-adevăr”, ne precizează Eberhard Kochs, preşedintele Societăţii Europene de ATI.

 

De la începutul anului viitor, Societatea Europeană de ATI va avea la conducere un medic din ţara noastră. Un pas înainte spre dezvoltarea sistemul de sănătate din România, după cum cred specialiştii. Daniela Filipescu, viitorul preşedinte al Societăţii Europene de ATI, ne spune: ”Cred că această vizibilitate a societăţii noastre va ajuta în discuţiile cu oficialităţile. Cred că acestea sunt deschise, pentru că am reuşit să obţinem sprijin de la Guvern prin acest program implementat anul acesta”.

Congresul European de ATI a avut loc pentru prima dată în ţara noastră, la Timişoara, şi a reunit zeci de specialişti în anestezie - terapie intensivă de pe întregul continent.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri