Sari la conținut

Bilanțul prețurilor la locuințe


„În Timișoara, locuințele aflate în blocurile vechi sunt mai scumpe cu 12 la sută față de anul trecut, iar prețul apartamentelor aflate în blocurile noi este mai mare cu 8,2 la sută față de ultimele 12 luni” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

În creștere au fost și costurile unui metru pătrat construit. Prețul actual este cu 11% mai mare decât în 2014, adică 838 de euro. Veştile îi nemulţumesc pe oameni.

„Foarte prost deoarece în ziua de astăzi cei care sunt pentru a întemeia o familie și pentru a-și cumpăra o casă nu se mai poate”, spune un timișorean.

„Depinde și de sezon. Într-un sezon se vinde mai scump, în altul, puțin mai ieftin. Depinde de etaj, dar dacă s-a scumpit cu 12 la sută e prea mult”, spune un altul.

„Pentru tineri nu este bine. Că statul nu asigură nici servici”, adaugă un alt.

La nivel național, prețurile apartamentelor au crescut cu aproximativ 5 % față de anul trecut. Studiul a fost realizat în șase mari orașe din țară de către un portal de imobiliare.

„Se iau în considerare prețurile medii cerute de proprietari, agenții imobiliare și dezvoltatori imobiliari, se exclud marginile... adică cele mai ieftine și cele mai scumpe oferte, realizând astfel o mediană”, precizează Daniel Crainic, director portal imobiliare.

În topul orașelor cu cele mai mari prețuri la locuințe se află Cluj-Napoca urmat de Timișoara, Iași, Constanța și Brașov. Ultima pe listă se află Capitala, acolo unde apartamentele s-au scumpit cu doar 3,2 la sută.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: George Ștefăniță