Sari la conținut

Capriciile vremii afectează culturile agricole

În Hunedoara, cele mai afectate sunt culturile din zonele Orăștie, Geoagiu, Vața, Brad sau Hațeg. Aici, aproape niciun nuc nu va mai avea rod în acest an.

„În mod normal, în această perioadă a anului, nucii ar fi trebuit să aibă deja rod. În schimb, frunzele și florile au fost arse de brumă, ceea ce înseamnă că în această toamnă nu vor mai fi nuci” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Îs distruși sus, încolo, îi distrus tot, bruma. [Nu se mai fac nuci anul ăsta?] Alea nu se mai fac, c-or înghețat”, spune un localnic din Bozeș.

„Dacă nu dădea bruma asta acum nu se întâmpla nimica, dar el, dacă l-or ars bruma, nu are cum să mai deie, că timpu-i târziu, îi jumătatea lui mai deja, trebuia să fie nuca făcută”, completează un alt localnic.

„Nucii au fost în proporție de 80% afectați din cauza brumei care a afectat majoritatea culturilor, și temperaturi scăzute, de minus 4 grade la nivelul județului Hunedoara”, explică Doinel Găină, director executiv, Direcția Agricolă Hunedoara.

Sătenii spun că o astfel de vreme capricioasă în luna mai nu a mai fost în ultimii ani. și grădinile amenajate în propriile gospodării au avut de suferit.

„Trebuia să fie cam așa, de 40 de centimetri, dar dacă nu-i timpul”, mai spune un localnic din zonă.

„Roșiile nu se mai văd, le-am spălat cu apă și degeaba, no, o fost piatră mare, furtună mare, ce-o fost aici, dezastru, nu așa”, adaugă o locuitoare din Bozeș.

În ceea ce privește cîmpurile cultivate cu grâu sau porumb, 102 hectare au fost calamitate din cauza vremii. În Hunedoara sunt în total 85 de mii de hectare de teren cultivate. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș