Sari la conținut

Casa în formă de sferă: noaptea poți privi stelele prin acoperiș 

”Ăsta e geamul care se deschide. Aici vezi stelele, după care aici e dressing de sus până jos. Aici e altă cameră care vine de la jumătatea coșului” - În felul acesta au fost compartimentați cei peste 100 de metri pătrați ai casei sferice.

Iar ideile îndrăznețe nu se opresc la mansardă. Chiar și la parterul casei rotunde va putea fi amenajată o cameră de zi, un dormitor pentru două persoane, o toaletă și chiar și o bibliotecă.

Cora Siegmeth este inginer și dintotdeauna a știut că nu vrea o locuință obișnuită. A inspirat-o casa hobbiților din ”Stâpânul Inelelor”.

Atunci când a aflat că în Statele Unite ale Americii poate învăța cum se ridică locuințele rotunde, și-a făcut bagejele și a plecat la drum: ”Când am ajuns acolo mi s-a spus: you are the fist from Europe, adică tu ești prima din Europa, cum de ai avut curajul să vii. Am muncit, am insistat cu această idee, nu m-am lăsat, am învățat chiar multă lume cum să le facă”.

Acum proiectează case sferice pentru francezi, italieni și austrieci, iar în România a conceput deja peste zece locuințe rotunde. Una dintre ele este în judeţul Cluj. Barna Samu Jakabffy și-a dorit pentru familia sa o casă deosebită așa că a apelat la inginerii din Timișoara: ”Eu căutam o soluție mai ieftină la care primesc un kit de asamblare. Aici trebuie să te gândești, bun unde pui un dulap, că nu ai colț unde să pui, nu-i o casă dreaptă unde să pui un dulap”.

Casa este realizată din bucăţi, poate fi montată în doar două săptămâni, iar piesele realizate în atelierul familiei Siegmeth sunt livrate cu maşina la domiciliul clientului.

”Sunt gândite ca niște piese de LEGO pentru copii mari. Deci peretele este foarte gros pentru izolație”. Așa se explică de ce locuința sferică păstrează foarte bine căldura cu toate că este realizată din lemn, metal și celuloză.

”Costurile de încălzire sunt reduse. Acest sistem este gândit cu o intraventilație în pereți de jos în sus și practic cu un singur foc în toată casa poți încălzi liniștit”, precizează Dan Tănase, inginer.

Prețul unei case sferice cu o suprafață de 100 de metri pătrați ajunge la 50.000 de euro.

reporter: Vlad Ungar/ Bianca Șomlea
operator: Dan Șoșdean/ Florin Ţenea
editor web: Călin Țenche