Sari la conținut

Cel mai vechi liceu agricol din țară, în paragină

Primele demersuri pentru schimbarea destinației clădirilor fostului liceu au fost făcute în 2010. De atunci şi până acum, Primăria Ciacova a înaintat 8 cereri în acest sens către Ministerul Educației, dar și către Guvern, Parlament sau autoritățile județene. Răspunsul a fost însă, de fiecare dată, negativ. Solicitările de schimbare a destinației clădirilor au fost făcute în contextul în care mai mulți agenți economici s-au arătat interesaţi de spaţii.

„Pe lângă faptul că pierdem patrimoniu prin degradare, dacă reușeam să concesionăm, să închiriem, erau niște venituri în plus pentru comunitatea locală, se creau niște locuri de muncă și altfel poate se dezvolta și zona noastră”, susține Petru Filip, primarul orașului Ciacova.

Până în 2003, când liceul agricol a fost comasat, clădirile şi terenul aferent, care se întind pe 18 hectare, au fost folosite pentru educație agricolă. Veneau, pentru a învăța aici, elevi din toată țara.

„Școala era asemănată cu o adevărată stațiune de cercetare, în sensul că totul era impecabil, de la clădiri, teren bine lucrat, spațiul acesta de acces. Dar ceea ce văd acuma cu tristețe este ceea ce lasă omul în urmă prin faptul că nu intervine”, adaugă Ioana Lăzău, fost director al Liceului Agricol Ciacova.

Printre cei care au învățat la liceul agricol din Ciacova se numără și Petru Baic. Acolo a învățat să își urmeze pasiunea.

„Am fost și la liceu și bineînțeles și din familie. La liceu am avut sector zootehnic, am fost prin rotație la sectorul de suine, de bovine, pe rând fiecare. Am fost la cules de porumb, la scos de cartofi”, povestește Petru Baic, fost elev al Liceului Agricol Ciacova.

Numai din 2010 și până în prezent, 25 de clădiri din Timiș în care au funcționat școli au fost închise. Imobilele se află acum în conservare.

„Nu sunt puține situațiile în care avem cunoștință de cladiri care nu se află într-o stare foarte bună dar ele deși au fost unități de învățământ, autoritățile încă nu au decis schimbarea destinației lor”, precizează Aura Danielescu, inspector școlar general Timiș.

Ministerul Educaţiei nu a fost de acord ca nicio fostă clădire şcolară din judeţul Timiş să îşi schimbe permanent destinaţia. Toate solicitările au primit aviz negativ. 

Reporter: Alexandra Marian

Operator: George Ştefăniţă