Sari la conținut

Creatorul maşinii cu piese printate 3D, la Timişoara. Jim Kor caută idei de la specialiştii români

Călin Brandabur este creatorul primei imprimante 3D, produsă în totalitate în România. A venit la întâlnirea cu Jim Kor, designerul care a creat prima maşină cu piese printate, ca să-i prezinte ideile sale. Tânărul român a găsit soluţia pentru ca autovehiculele cu erori de producţie să nu mai fie rechemate în fabrică.

”Cu o imprimantă 3D acasă există posibilitatea să primesc reviziile pe email, ca o revizie software. Printez modificarea respectivă şi o puţină îndemânare fac asamblarea pe maşină”, afirmă Călin Brandabur, creatorul imprimantei 3D.

Călin visează acum la o viitoare colaborare. Alături de el şi alţi tineri care lucrează în domeniul de automotive.

”Sunt foarte multe imprimante 3D deja în România şi cred că putem să contribuim şi noi la industria de 3D Printing generală şi globală cu foarte multe inovaţii”, spune Călin Brandabur.

”Eu sunt în domeniul driver assistance şi sper să-mi aduc contribuţia, iar munca mea să se regăsească pe maşinile viitorului”,
”Sper ca pe viitor, împreună cu echipa, să aducem cât mai multe inovaţii în domeniu”, sună alte opinii.

Deși este la prima vizită în România, Jim Kor s-a îndrăgostit deja de produsele fabricate aici, dar şi de ideile oamenilor. Tocmai de aceea, o colaborare cu românii pentru o viitoare maşină ecologică scoasă la imprimantă nu este exclusă .

”Ştiu produsele de o viaţă întreagă, sunt, fără îndoială, de înaltă calitate. Cred că fiecare ţară are oameni foarte inteligenţi”, ne-a declarat Jim Kor, creatorul maşinii ecologice URBEE.

”Românii au o inteligenţă emoţională destul de dezvoltată şi atunci noi putem colabora cu orice naţie, ori de unde vine şi probabil că asta l-a impresionat foarte tare”, precizează Gelu Murariu, directorul unei companii de automotive.

Maşina ecologică URBEE are o formă ovoidală, trei roţi şi este formată din 21 de piese scoase individual la imprimante 3D. Are două locuri şi poate ajunge la 110 kilometri pe oră. Creatorii acesteia spun că dacă s-ar produce în serie, maşina ar costa maximum 15 mii de euro.

Lumea, copiată cu imprimante 3D. Câțiva timişoreni i-au înţeles rapid utilitatea 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche