Sari la conținut

Cu aparate performante, dar fără specialişti. La Spitalul de Copii, un singur medic ştie să utilizeze echipamentele de chimioterapie

Alexandru Tomai a fost diagnosticat cu cancer când avea opt ani. A învins boala după cinci ani de terapie, ajutat de medici care acum nu mai lucrează în spital. ”Este nevoie să rămână în ţară, să rămână medicii buni ... Personal care să fie pregătit, cum trebuie, pentru că şcoala se face cum se face, şi se asistenţi şi de medici, nu se încurajează foarte mult învăţătura şi dacă mergi să pui la un bătrân, poţi, dar la un copil, chiar trebuie să fie pregătiţi cum trebuie”, afirmă Alexandru Tomai, supravieţuitor al cancerului.

În laboratorul modern, dotat din donaţii cu aparat de stocat celule stem necesare transplantului medular, cu accelerator liniar sau cu echipamente de radioterapie cu energii înalte, mai lucrează acum o mână de oameni. Un singur medic are însă supraspecializare în genetică şi ştie să folosească echipamentele care le pot aduce micuţilor vindecarea.

”Specialiştii sunt foarte puţini şi cei care sunt, de obicei, pleacă. Din colectivul nostru sunt şase-șapte persoane care, în ultimii ani, au plecat datorită salarizării proaste în România într-un domeniu în care eşti supus unei traume psihologice extraordinare, unei traume chimice, se lucrează cu citostatice”, afirmă Smaranda Arghirescu, şeful Secţiei de Onco-Hematologie, de la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara.

Cei mai buni medici formaţi în ţară, dar şi la diverse cursuri de peste hotare, au părăsit rapid Timişoara. Formarea unor noi specialişti presupune timp, bani şi voinţă.

”Presupune o pregătire, pe de-o parte pentru specializare, deci asta înseamnă cinci-şase ani şi după aceea dacă se poate totuşi să aibă şi o experienţă, o supraspecializare, asta este greu de realizat. Eu nu mai îndrăznesc să-i trimit afară, pentru că cu cât devin mai atractivi, cu atât mai uşor pot să-mi plece, e un lucru trist”, precizează Margit Şerban, şeful Centrului de Excelenţă în Tratarea Cancerului la Copii din Timişoara.

La Spitalul de Copii din Timişoara, peste 100 de pacienţi sunt salvaţi anual numai de afecţiuni oncologice, dar clinica tratează şi boli rare, hematologice sau afecţiuni imunologice.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche