Descoperire de senzație în centrul Timișoarei: scheletul unei cămile sub Piaţa Unirii

Data publicării:
camila prima

Așa au lucrat ore bune arheologii din Timişoara ca să scoată la lumină cea mai nouă descoperire din Piața Unirii. O cămilă a fost dezgropată chiar în fața Domului Catolic, la trei metri sub pământ.

”Am mai văzut în decursul cercetărilor cranii de cai, de vaci și se poate constata și cu ochiul liber că nu este un animal din speciile cunoscute de către autohtoni”, spune Alexandru Szentmiklosi, arheolog.

Cămila a ajuns în orașul de pe Bega, cel mai probabil, în secolul al XVII-lea, atunci când turcii desfășurau expediții militare în această parte a țării. O perioadă înfloritoare din punct de vedere comercial.

”Arheologii de aici o vor desena, o vor fotografia, se va preleva. În perioada otomană astfel de animale erau la ordinea, adică erau prezente în peisajul cotidian”, ne-a precizat Victor Bunoiu, arheolog, la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Craniul, gâtul și oasele bazinului. Toate i-au făcut curioşi pe mulţi dintre timişorenii aflaţi în zonă: ”Poate au fost și arabi aici, ca noi, înainte”, ”Mi se pare normal să fie o cămilă, dar nu în România”, ”Nu cred. De ce? Nu știu. Nu cred așa ceva. Nu cred”.

Cămila va fi conservată, alături de alte două animale exotice descoperite de arheologi, la Muzeul Banatului din Timişoara.

reporter: Vlad Ungar
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri