Sari la conținut

Dezbaterile publice - din primărie, pe Internet. Inițiativa a pornit de la Timișoara 

Pentru a se consulta cu timișorenii pe marginea proiectelor derulate în capitala Banatului, de la preluarea mandatului, actualul primar al Timișoarei a inițiat numeroase dezbateri pe Facebook, ceea ce i-a atras, deopotrivă, critici și aprecieri.

Inițiativa legislativă a pornit de la Timișoara, unde primarul Nicolae Robu a venit cu ideea de a transfera dezbaterile publice din sala de conferințe a Primăriei în mediul virtual. - Ce înseamnă această transferare? ”Am recurs la această idee pentru că am constatat că la dezbaterile publice față în față în sala de consiliu vin extraordinar de puțini cetățeni", spune edilul.

Oamenii au părerile împărțite în ceea ce privește o asemenea organizare: „Are și bune, și rele. Cum să vă zic... Ar putea să mobilizeze mai multă lume, dar în același timp nu sunt contrapropuneri, care ar fi local făcute în sala de consiliu", „E mai accesibil pentru toată lumea, chiar dacă nu ești în sală. Poți să accesezi de oriunde, nu? Mi se pare o idee destul de bună, să ceară părerea tuturor din localitate, care nu au timp să ajungă la sala de dezbateri", „Sunt niște aberații, mă enervează prea mult subiectul ăsta".

În acest an, Primăria Timișoara a organizat o singură dezbatere publică, în luna martie. Atunci, câteva zeci de persoane au venit în sala de consiliu a municipalității. „Va fi, pe de o parte, un cont Facebook al primăriei pe care îl vom folosi, dar dacă legea cere o secțiune pe site-ul oficial al primăriei, atunci o vom organiza", precizează Nicolae Robu.

Prevederi dezbatere publică online
- durata dezbaterii online este de minimum 48 de ore
- site-ul trebuie să aibă o vechime de cel puțin trei luni
SURSA: Parlamentul României

Practic, senatorii şi-au dat votul pentru ca dezbaterile pe proiectele initiate să se ţină în mediul virtual, iar singurele cerinţe sunt ca site-ul pe care au loc discuţiile online să nu fie nou-înfiinţat, iar utilizatorilor să le fie permis să vină cu idei pe o temă cel puţin două zile la rând.

Decizia finală va fi luată în această săptămâna şi aparţine deputaţilor din Parlamentul României.

Dacă va deveni lege, autoritățile de la Timișoara doresc să lanseze sondaje și dezbateri publice atât pe site-ul primăriei, cât și pegina oficială de facebook a primarului Nicolae Robu.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche