Sari la conținut
News Alert

Donare de sânge pentru masa de Revelion. Oamenii primesc şapte bonuri de masă

În perioada sărbătorilor, numărul celor care calcă pragul Centrului de Transfuzii din Timișoara este mai mare cu aproximativ 10 procente. Neajunsurile au determinat-o pe doamna din imagine să vină să doneze sânge pentru a avea ce pune pe masa de Revelion: - Ce faceţi cu bonurile primite acum, în perioada asta? ”Mâncare, în primul rând...asta e, mâncare, pentru că ...multă lume a ajuns în situaţia asta”, - Vă sunt de folos acum, de Revelion? ”Da.”

Pentru alte persoane donarea de sânge fie a devenit o obişnuinţă, fie are loc doar în perioada sărbătorilor, ca să facă o faptă bună şi să vină astfel în sprijinul celor care au nevoie de ajutor: ”Şi anul trecut am făcut la fel şi o să mai vin în fiecare an de sărbători”, - Ce faceţi cu bonurile în perioada asta? Ce cumpărături? ”Alimente. Vedem, dacă trebuie le cheltuim, dacă nu, le mai amânăm”.

Nu puţini sunt cei care vin pentru cele şapte bonuri de masă, chiar dacă nu respectă condiţiile impuse ca să poată dona sânge, fiind fie prea slabi, fie nu au mâncat înainte. Riscul de-a avea probleme de sănătate, în acest caz, este mare.

”Să li se facă rău, să facă lipotimii, să aibă căderi de tensiune, se poate să leşine. Întră prima oară la consultaţii, înainte de-a intra la donare, intră la consultaţii, unde li se face consult, kilograme, dormit, mâncat, să nu consume antibiotic”, precizează medicul Mirela Wolf, de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara.

Angajaţii Centrului de transfuzii îi primesc pe oameni cu braţele deschise. ”Ei îmbină utilul cu plăcutul, îşi iau şi acele bonuri şi donează şi pentru cei care au nevoie de sânge. Donatorii noştri fidelizaţi donează în fiecare an înainte de sărbători, dar ei vin tot anul şi asigură nevoia de sânge pentru tot anul, dar mai vin şi alţi oameni”, spune Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara.

Centrul de Transfuzii din Timişoara asigură sânge pentru cele cinci spitale din Timişoara, iar atunci când este necesar, şi pentru judeţele limitrofe.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche