Sari la conținut

Emoţii mari pentru elevii de liceu

Pentru prima probă scrisă, absolvenţii de liceu au fost aşteptaţi la centrele de examinare încă de la ora 8.30 dimineaţa. Tinerii spun că au avut emoţii mari.

„La punctul doi a fost uşor, la trei  mai greu. [Și la punctul trei nu ţi-a plăcut romanul sau ce a fost mai greu?] La punctul trei nu am învăţat la fel de bine ceea ce ni s-a cerut”, recunoaște un elev.

„La subiectul trei mi-a picat tema şi viziunea într-un roman interbelic. (Ce roman ai ales?) Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. (De ce ai aes acest roman?) Pentru că îl ştiam cel mai bine și puteam să scriu mult”, adaugă o tânără.

„Pot să spun că eu chiar îmi doream să pice romanul Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război, dacă era să pice romanul. Mă bucur foarte mult, cred că am fost norocoasă”, spune o colegă.

Emoţii mari au avut şi părinţii, care şi-au aşteptat copiii la poarta centrelor de examinare.

„(De ce aţi venit aici?) Păi ca să fie ea mai liniştită, că parcă ştie mai bine dacă ştie că eu sunt aici şi o aştept. S-a pregătit, s-a pregătit, a fost o elevă bună, sperăm că şi rezultatele o să dovedească”, spune mama unei eleve.

În judeţul Timiş, prima probă a examenului de maturitate nu a fost lipsită de incidente.  5 elevi au fost eliminaţi din sălile de examen, pentru că au încercat să înșele vigilența profesorilor supraveghetori.

„Au existat cazuri când elevii au fost surprinşi şi a trebuit să fie eliminaţi, să se aplice procedura respectivă, datorită faptului că aveau mai multe dispozitive şi fiţuici. [Ce riscă acum elevii care au fost elminaţi din prima probă?] Ei vor suporta toate consecinţele, asta înseamnă două sesiuni nu mai participă la acest examen de bacalaureat”, explică Mihaela Petrov,  inspector general adjunct ISJ Timiş.

La prima probă scrisă a examenului de bacalaureat s-au înscris 3880 de elevi, din care 199 au fost absenţi. Mâine, testarea continuă cu proba scisă la limba şi literatura maternă, iar în 6 iulie, absolvenţii de liceu vor susţine  proba obligatorie a profilului la   Istorie, respectiv  Matematică.  Ultima probă, cea la alegere, este programată pe vineri. Primele rezultate vor  fi afișate în 12 iulie. Și tot atunci se pot depune și contestațiile.

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: Mihai Pop