Frica de trichineloză i-a trimis la veterinar pe timișenii care au sacrificat porci

Data publicării:
veterinar

Deşi nu s-a înregistrat nici un caz de trichineloză în acest an în Timiş, inspectorii sanitari veterinari spun că un astfel de focar poate izbucni în orice moment.

O bucată mică de carne, de preferat din muşchii animalului sacrificat, un drum până la medicul veterinar si o aşteptare de zece minute. Aceştia sunt paşii care trebuie urmaţi ca să ne asigurăm că punem pe masa de sărbători carne sănătoasă de porc. Un obicei de la care Alina Voicu şi familia sa nu se abate în niciun an: ”Părinţii mei veneau în fiecare an când tăiau porcii. De exemplu, săptămâna trecută am tăiat la ceilalţi bunici din partea mamei şi aceia au venit, deci, în general, majoritatea cunoştinţelor vine şi face analize.

 

În localităţile din apropierea Timişoarei, oamenii sunt responsabili. Ca dovadă, în ultimii ani nu s-a înregistrat nici un caz de trichineloză. ”Trichineloza poate să apară de unde nu te aştepţi pentru că sunt animale care sunt cumpărate de prin târguri, unde este posibil să fi fost trichină, şi-atunci, normal, se întinde şi la noi”, afirmă medicul veterinar Ioan Neagu.

”Lumea a început să devină mai conştientă, şi informarea în rândul populaţiei, fie direct, fie mai ales prin intermediul medicilor din teritoriu, s-a făcut într-un mod mai intens şi lumea solicită asemenea examene”, ne precizează Adrian Popa, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş.

 

Inspectorii DSV, dar şi poliţiştii din Timiş nu se bazează însă doar pe conştiinciozitatea oamenilor, astfel că, în perioada următoare, acţiunile de control se vor intensifica. Va fi verificata nu doar calitatea carnii, ci și dacă se respectă legea.

”Poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, sub coordonarea directă a Direcţiei de Investigare a Fraudelor desfăşoară în continuare acţiuni atât în centrele comerciale cât şi în pieţe, fiind vizate produsele din carne. Acţiunea are ca scop prevenirea evaziunii fiscale”, ne-a declarat Ionuţ Bocancea, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Numai în ultimele zile s-au aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale, iar la două societăţi comerciale le-a fost retrasă licenţa de punere pe piaţă.

reporter: Maria Rohnean
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri