Incursiune în timp, de Ziua Mondială a Apei

Data publicării:
uzina de apa

Apa, pompată de la 40-60 m adâncime, prin 6 foraje, era tratată pentru îndepărtarea compușilor de fier și mangan. Apa potabilă ajungea la consumatori printr-o rețea de distribuție lungă de zeci de kilometri. De Ziua Mondială a Apei, porţile vechii uzine s-au deschis publicului. Timişoara se poate mândri că a fost printre primele oraşe din Europa care au beneficiat de un sistem centralizat de alimentare cu apă. Prima uzină a fost pusă în funcţiune în anul 1914.

„Acesta este primul sistem de alimentare cu apă potabilă din Timişoara. Aceste pompe extrăgeau apa din subteran care era apoi transferată, printr-un sistem de conducte de 90 de kiloemtri, direct în casa consumatorilor” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Uzina de Apă este în stare perfectă şi este vizitată de sute de oameni în fiecare an de Ziua Mondială a Apei.

„Am aflat lucruri pe care nu le ştiam. A fost impresionant. Mai ales că suntem studenţi la Geografie, este foaret important să ştim cum se trataează apa, de unde provine”, spune o studentă.

„A fost foarte interesant şi educativ.  [Pentru tine, ca student la Geografie?] Da. [Ştiai de istoria sistemului de apă din Timişoara?] Nu. Am învăţat astăzi şi mi-a prins foarte bine”, adaugă un alt student.    

„Foarte frumos. Emoţionant pentru copii, dar frumos. [Pentru adulţi este interesant?] Da, e plăcut”, spune un părinte.

Aspectul uzinei, care te duce cu gândul la un OZN, a fost conceput de arhitectul  timişorean Laszlo Sekeley.

Stilul arhitectural în care este construită această clădire se numeşte SECESION. În Europa au fost construite mai multe clădiri de acest gen, toate pentru sistemele de alimentare cu apă ale oraşelor respective. Seamănă întradevăr cu o farfurie zburătoare, dar când Sekeley a pus pe hârtie această construiţie sunt convinsă să nu s-a gândit la o farfurie zburătoare”, explică Oana Hortopan, reprezentant Aquatim.

În grădina în care se află Uzina de Apă din 1914 mai sunt alte 3 clădiri care datează din aceeaşi perioadă. Aici se făceau tratamentele pentru purificarea apei, iar utilajele vechi de 102 încă există. Reprezentanții Companiei de Apă din Timioara au început demersurile ca să deschidă un veritabil muzeu al celui mai prețios lichid.  

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri