Sari la conținut
News Alert

La teatru, sub encefalogram

Spectacolul prezentat vineri  la Timișoara vorbește despre discriminare. Astfel că, pe rând, câțiva spectatori au purtat casca pentru encefalogramă. Cu ajutorul ei, luminile și coloana sonoră a spectacolului au fost modificate. Practic, a transformat fiecare gând în semnal, care , prin Wireless a devenit sunet, respectiv imagine. 

Pentru minute bune, spre exemplu, impulsurile din creierul lui Flavius au devenit fondul muzical pe care actorii și-au rostit replicile. El e unul din spectatorii care și-au dorit să experimenteze.

„A fost o experiență complet nouă întradevăr … cu sentimentele care ți se dau din spectacol retrăiești clipe care acelea se transformă în sunete din câte am putut să simt sau să pricep eu”, a spus  Flavius Hudișteanu, unul din spectatorii care au încercat encefalogramul.

„A fost... cum să spun... o modalitate nouă pentru mine, nu am mai participat la niciun spectacol care să fie implicat așa ceva”, povestește un altul.

Ideea regizorului a fost aceea de a crea o reprezentaíe interactivă în care, printr-un simplu gând  ,, spectatorul alege muzica și luminile pe care vrea să le vadă pe scenă.

„Să monitorizeze EEG și să generezi muzica în timp real la nivelul acesta într-un flux de informație și emoțional pe care noi îl producem aici este o premieră mondială”, a explicat Alexandru Berceanu, regizorul spectacolului.

În zilele următoare spectacolul se va juca la Oradea, în Târgu-Mureș, Baia Mare și Craiova.  

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Șoșdean