Sari la conținut

La umbra copacului hi-tech. Copacul are panouri ce transformă energia solară în energie electrică

Super tare! Este net, este wireless și încarcă. Deci când ai vreo treabă și nu ai unde, stai la internet”. Cu trunchi şi ramuri din metal, copacul viitorului are o coroană formată din nouă panouri ce transformă energia solară în energie electrică. Ideea, brevetată de un grup de tineri din Serbia şi premiată de Comisia Europeană, a fost importată de un tânăr pasionat de tehnologie. ”Ideea pomului am vazut-o la o conferinţa de energie regenerabila internaţioanala şi ne-am gândit de ce să nu îl aducem şi în România. Aşa ca l-am adus şi este primul montat în România”, spune Bogdan Bontilă, dezvoltatorul proiectului.

Pasionaţii de gadgeturi au testat deja pomul electric: ”Când am fost prin oraş mi s-a întâmplat să rămân fără baterie la telefon, dar acum când mi se va întâmpla asta ştiu unde să vin”, ”Nu am mai vazut aşa ceva şi chiar este foarte util. Chiar acum am rămas fără baterie şi trebuie să îl pun la încărcat şi chiar nu aveam unde altundeva să mi-l încarc şi are de toate mufele şi mi se pare foarte bine. Şi funcţionează chiar bine, încarcă”, ”De nenumarate ori am păţit să merg pe stradă şi să trebuiască să primesc un telefon sau să primesc un mesaj şi să mi se închidă brusc telefonul”.

O asemenea instalaţie costă aproximativ 20.000 de euro. Cel de la Timişoara a fost cumpărat cu bani din bugetul local.

”Este un pom, cu ghilimele de rigoare desigur, care preluând energia luminoasă o transformă în energie electrică şi este o premieră absolută și cred că este o premieră pentru România”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Copacul inteligent are 16 tipuri de încărcătoare pentru telefoanele mobile. În acest moment sunt instalate astfel de staţii în trei ţări: Bosnia, Serbia şi România.