Medicii de familie refuză să trateze urgenţe majore

Data publicării:
medic de familie urgente A

Proiectul pachetului de bază al serviciilor medicale ar putea deveni funcţional la sfârşitul lunii aprilie, odată cu semnarea noului contract cadru. Şi tot de atunci, medicii de familie ar putea să lucreze, după terminarea programului, sub coordonarea 112. Adică să plece la cazuri de urgenţă semnalate la dispecerat. O idee exclusă, însă, din start, de mare parte dintre ei: ”Nu i-ar permite starea de sănătate şi stresul la care este implicat şi responsabilitatea la care este implicat şi în al doilea rând, sunt oameni instruiţi şi plătiţi în această acordare de urgenţă”, consideră Maria Găvruţă, medic de familie.

Medicii sunt susţinuţi şi de către forurile care-i reprezintă. Temerea acestora este că, în anumite cazuri, ar putea fi acuzaţi de malpraxis.

”Este posibil ca dispecerii de la 112 să nu poată identifica prin telefon severitatea cazului de urgenţă şi-atunci să apară situaţii în care viaţa unui pacient prin tergiversare, prin amânare sau cazuri de malpraxis pentru medici”, susține Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Nici pacienţii nu sunt foarte încântaţi de această idee, deşi îşi respectă medicii: ”Părerea mea este că un medic de familie nu este pregătit pentru a face urgenţe”, ”Prima dată trebuie să mergi la medicul de familie, dacă e urgent nu mai merg, merg direct la urgenţe”, ”Nu toţi, dar sunt medici care se descurcă, eu de exemplu, am un medic foarte bun”.

Reprezentanţii medicilor de familie au depus la Ministerul Sănătăţii o scrisoare prin care îşi prezintă punctul de vedere în ceea ce priveşte intervenţia lor în cazuri semnalate de 112.

reporter: Maria Rohnean
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri