Ministru german, în vizită la un liceu din Timişoara. Friedrich Peter a ajuns la Colegiul Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I"

Data publicării:
ministru

Colegiul Energetic a încheiat un parteneriat cu mai mulți agenți economici, firme nemțești cu filiale în Timișoara, acolo unde elevii pot face practică. Ei sunt răsplătiți cu o bursă în valoare de 200 de lei pentru munca pe care o fac pentru firmele implicate în proiect. Iniţiativa a fost apreciată de oaspeţii din Germania.

”Este minunat că a început acest proiect ca avem și absolvenți după trei ani ceea ce demonstrează și arată că trei ani de școală profesională sunt foarte buni și mă bucură foarte mult să văd aici, este un lucru minunat să văd colaborarea care există între școli, agenți economici și elevi”, spune Friedrich Peter, ministrul pentru Consiliul Federal, Baden-Wurtenberg.

Parteneriatul a fost făcut în urmă cu un an de zile, iar elevii sunt deja familiarizaţi cu cerinţele agenţilor economici. ”Sunt de multe ori elevi care cu teoria nu e chiar așa... lipsește cumva legătura cu practica și dacă au posibilitatea să lucreze undeva, să vadă pentru ce învață le va plăcea foarte mult”, afirmă Christian von Albrichsfeld - directorul general al unei companii de automotive.

Fedor Carolia este unul dintre elevii care-şi doresc o carieră de electrician. A vrut să se înscrie la un liceu normal, însă a urmat sfaturile tatălui său și s-a înscris la o școală profesională. Acum nu regretă deloc alegerea:

”Chiar este nevoie în România de acest lucru și avem mare noroc că au venit din Germania fabrici care angajează în România. Este foarte bine”.

Şi alţi elevi sunt pasionaţi de astfel de meserii. Numărul tinerilor interesați de o școală profesională crește în fiecare an, potrivit reprezentanţilor ISJ Timiş.

”Îmi plac aparaturile, să lucrez cu ele”, - Ce ți-ar plăcea să ajungi? ”Electrician”, - De ce? ”E interesant”.

”Suntem efectiv mulțumiți de faptul că elevii au început să conștientizeze importanța învățământului profesional și tehnic, că s-au îndreptat într-un număr foarte mare”, precizează Aura Danielescu, inspector școlar al județului Timiș.

Reprezentanții Colegiului Tehnic Energetic "Regele Ferdinand I" speră ca vor primi de la partenerii germani aparatură modernă pe care elevii să o folosească la cursuri.

”Școala nu știu dacă ar necesita niște reparații masive sau niște transformări ale corpurilor de clădire, ci mai degrabă în sensul dotării școlilor cu echipamente și tehnologia necesară practicii la nivel modern”, precizează prof. Gheorghe Bloancă, director Colegiul Tehnic Energetic Ferdinand I.

Anul acesta, în județul Timiș, au fost create 30 de clase cu elevi repartizate în liceele care au şi profil profesional.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri