Minuni înainte de termen. În lupta pentru supravieţuirea prematurilor contează fiecare secundă

Data publicării:
prematuri prima

Facem cunoştinţă cu Filip. La cei 10 ani pe care îi are, nimic nu ar spune că, atunci când a venit pe lume, cântărea sub un kilogram, iar şansele lui de supravieţuire erau minime. Ni se spune: ”Atât arăta la 3 săptămâni de viaţă. Piciorul lui din genunchi până în călcâi a fost cât e degetul meu”. Mai ţii minte, e întrebat, ceva din incubator, tata? ”Chiar nimica”

Familia Pădureanu din Timisoara era deja la al doilea copil născut prematur. Cu şase ani înainte, deveneau părinţii unei fetiţe, născute tot înainte de termen.

”Cine ne vedea, poate spunea despre noi că nu înţelegem realitatea, sau că nu ne dăm seama ce se întâmplă, dar am avut încredere în Dumnezeu în primul rând, şi înapoi in cunostiintele medicilor”, ne mărturisește Alin Pădureanu, tatăl lui Filip.

”Îţi trebuie mult curaj şi multă credinţă să mergi de la o zi la alta, şi să te rogi să fie bine. Să ai încredere în cadrele medicale, că fac tot ce ştiu mai bine, şi tot ce pot mai bine”, ne spune Magdalena Pădureanu, mama lui Filip.

 

Munca medicilor este cu atât mai grea cu cât la noi în ţară aparatura performantă este de cele mai multe ori însuficientă, iar anual se nasc înainte de termen peste 20.000 de copii. Nici cuvântul „minune" nu este unul exagerat pentru a descrie supravieţuirea unor bebeluşi ce cântăresc doar câteva sute de grame.

 

Gabriela Olariu, şeful secţiei de Neonatologie, de la Maternitatea Odobescu Timişoara, ne-a declarat: ”Câteodată copilul este o surpriză și, ca să fie totul foarte bine, va însemna o muncă grea, a unei echipe întregi. Pentru că există secunde, uneori un minut e prea mult sa salvezi viata unui copil

Efortul medicilor trebuie, însă, să meargă mână în mână cu informarea corectă a părinţilor. ”Să se ştie unde trebuie să nască, pentru că, dacă naşte într-un spital care nu este pregătit ca echipă, şansa lui este deja jumătate”, ne precizează Gabriela Olariu.

Şapte prematuri din judeţul Timiş au murit anul acesta. O soluţie pentru ca numărul celor veniţi pe lume înainte de termen să scadă ar fi existenţa unui program naţional de prevenire a naşterilor premature.

reporter: Adina Iriza
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri