Sari la conținut

Miting aviatic, la Buziaş. A fost deschisă şi prima şcoală de zbor din zonă

Alexandru Greşner are doar 12 ani, dar ştie deja că-şi va dedica viaţa carierei de pilot: ”La 16 ani vreau să mă apuc de şcoala de pilotaj şi vreau, dacă e vreme bună, să mă dau cu paraşuta şi să zbor cu un avion ultrauşor”.

Demonstraţiile de zbor şi acrobaţiile aeriene au făcut deliciul sutelor de persoane prezente pe aerodromul din Buziaş. Individual sau în formaţie, piloţii profesionişti au arătat cât de uşor poate fi condus un aparat de zbor. ”Am venit cu copiii un pic la plimbare şi să vedem un lucru frumos aici”, - Aţi mai văzut mitinguri aviatice? ”Nu”, - Pasionată de zbor? ”Sunt pasionată, deşi mi-e frică, mai mult e cel mic”, ”Am mai zburat, nu cu avioane de-astea, mai mult prin excursii, aş vrea să încerc paraşuta, dar încă nu sunt sigură”, ”Avionul ăsta care zboară...”, - Ai vrea să zbori? ”Da”, - Nu ţi-e frică? ”Nu”, - Când o să fii mare ce vrei să te faci? ”Vreau să mă fac pilot de avion”.

Deşi a fost prima ediţie, mitingul aviatic s-a bucurat de succes. Organizatorii se gândesc astfel ca acţiunea să se repete în fiecare an. ”Am pregătit de la ULM-uri, avioane ultrauşoare, Cessna, AN 2-uri, avem elicopter K26. Dacă este cu impact la public, încercăm să facem cât mai des”, precizează Nicolae Lascu, organizator.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată şi prima şcoală de aviaţie de la Buziaş, unde se pot înscrie cei care doresc să învăţe să piloteze. Contracost, însă, iar preţul unui curs nu este pentru orice buzunar - 6.500 de euro.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche