Noi promisiuni pentru secția de Mari Arși

Data actualizării: Data publicării:
mari arsi

Secţia pentru Mari Arşi de la Timişoara se deschide în luna mai, promite ministrul Sănătății Sorina Pintea. Clinica stă închisă din 2016, când a fost amenajată cu 900.000 de euro de Consiliul Județean Timiș. Nu poate fi folosită pentru că nu există aparatura necesară.

"Licitația derulată de Ministerul Sănătății pentru achiziționarea aparaturii necesare este la final. Conform declarațiilor ministrului Sănătății, de ieri, de la Timișoara, în trei luni de la semnarea contractului aparatele ar trebui să ajungă la Timișoara și în Iași. În momentul în care acestea vor ajunge la Timișoara, aici, la Casa Austria vor putea fi tratați 5 pacienți mari arși" , Mihai Văluşescu, jurnalist Digi24 Timişoara.

"Această a doua licitație cuprinde practic marea majoritatea a echipamentelor și cele mai scumpe necesare pentru a dota un centru de mari arși. + În luna mai să putem aproba o linie de gardă pentru marii arși și să dăm drumul centrului așa cum trebuie" , spune Sorina Pintea - ministrul Sănătății.

"Termenul de mai 2019 va fi termenul care acest centru la care visăm de foarte mulți ani până la urmă va începe să funcționeze", adaugă Gheorghe Nodiți - şeful Clinicii de Chirurgie Plastică.

Până atunci, în Clinica de Chirurgie Plastică și Reparatorie, un salon obişnuit se transformă într-o „boxă" de fiecare dată când este nevoie. Aici lucrează, de fapt, medicii şi asistentele angajate de anul trecut în secţia nefuncţională de mari arşi. Este vorba despre cinci chirurgi plasticieni, 4 anestezişti şi 23 de asistente.

"Acești oameni începând din momentul în care au fost angajați au fost trimiși în diferite centre europene unde au învățat și și-au însușit niște protocoale de lucru", continuă Gheorghe Nodiți - şeful Clinicii de Chirurgie Plastică.

Centrele din țară apelează adesea la medicii din Timișoara pentru intervenții complicate. De exemplu, recent, două persoane rănite grav într-un incendiu care a mistuit o casă din județul Arad au fost transportate în orașul de pe Bega pentru îngrijiri medicale.

"Avem un caz cu care chiar vrem să ne mândrim cu el pentru că am creat un protocol propriu vis-a-vis de terapia față de acest caz o femeie de 29 de ani cu arsuri pe o suprafață de 82 la sută. Evoluția este bună. Așteptăm să spunem peste vreo 3 săptămâni că acest caz pleacă acasă", povesteşte Gheorghe Nodiți - şeful Clinicii de Chirurgie Plastică.

Nu este singurul caz de acest gen. O femeie cu arsuri pe 35% din suprafața corupului a ajuns în noiembrie la Casa Austria și este aproape vindecată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri