Pacienţi puşi pe drumuri din cauza rețetelor completate greşit

Data publicării:
reteta prima

”În momentul în care eu nu schimb categoria de salariat, reţeta se scrie cu categoria de salariat, iar farmacia nu eliberează reţeta” - Este cea mai frecventă greşeală pe care o fac medicii. Şi nu din vina lor, spun ei, ci din cauza sistemului electronic în care se prescriu reţetele. Pacienţii sunt însă cei care au de suferit: ”Mi-au întors-o de multe ori, nu o dată. Şi m-am întors la doctoriţa de familie”, - Ce v-au zis farmaciştii, e greşită reţeta? ”Ba e greşită, ba denumirea nu e bună, diferite împrejurări”, ”Să fie atenţi, şi la diagnostic, şi la reţetă, şi la tot”.

Medicii se tem acum că, din cauza erorilor date de sistemul informatic în care operează, ar putea fi puşi să achite contravaloarea medicamentelor prescrise. ”Există o mare diferenţă între cea de 90 şi 50 cu cea de sută la sută, iar diferenţa aceea putea fi plătită de medicul care a scris reţeta”, afirmă Adriana Bulzan, medic de familie.

Aceeaşi teamă o au şi farmaciştii, în responsabilitatea cărora revine verificarea reţetei cu care ajunge pacientul. ”Reţeta vine la farmacie, farmacistul pentru protecţia lui este obligat s-o verifice”, - Ce se întâmplă dacă n-o verifică? ”O trimite greşit la Casa de Asigurări, iar Casa de Asigurări îi impută lui preţul produselor. Deci nici medicul nu plăteşte, nici Casa nu decontează, farmacistul răspunde”, susține Dorin Handrea, farmacist şef.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate recunoaşte existenţa acestor greşeli informatice, dar nu poate decât să promită că le va repara.

”Sigur că pot exista astfel de erori în sistemul informatic, dar noi îi rugăm pe medici să ne sesizeze aceste erori tocmai pentru a le putea corecta în timp util şi a nu mai întâmpina astfel de probleme”, spune Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.

O altă problemă cu care se confruntă medicii şi, implicit, pacienţii sunt noile formulare de prescripţie, intrate în vigoare la începutul acestei luni. Cadrele medicale încă nu au învăţat în totalitate cum să le completeze. ”Trebuie să ne justificăm pe această reţetă. Dacă nu apare acel tabel, chiar dacă noi am făcut prescripţia după denumirea internaţională, farmacia întoarce reţeta şi trebuie să emitem alta”, precizează Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.

În aceste condiţii, bolnavilor nu le mai rămâne decât să spere că nu vor fi nevoiţi să facă mai multe drumuri atunci când au nevoie de tratament.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva / George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri