Sari la conținut

Pacientul de 300 de kilograme a slăbit șapte kilograme în șapte zile. Operația e însă departe

Un kilogram pe zi, în minus. Aceasta este evoluţia lui Robert Cogeanu, pacientul care a venit din Paşcani pentru a fi operat la Timişoara. Starea sa de sănătate se îmbunătăţeşte, însă operaţia este încă departe.

”Regimul pe care-l primeşte pacientul acum este unul hipocaloric, ceea ce înseamnă că primeşte mai puţine calorii decât are nevoie pentru funcţiile de bază, iar diferenţa dintre caloriile de care are nevoie şi caloriile furnizate sunt produse din arderile proprii, din rezervele proprii”, ne spune medicul nutriţionist Adrian Vlad, de la Spitalul Judeţean Timişoara.

”Evoluţia lui este bună, cu o scădere ponderală în această săptămână de aproximativ şapte kilograme, cu o îmbunătăţire foarte mică din punct de vedere al respiraţiei, dar fără a avea progrese în ceea ce priveşte cordul pacientului”, afirmă medicul chirurg Constantin Duţă, de la Secţia II Chirurgie a Spitalului Judeţean Timişoara.

Inima pacientului pompează sânge la o capacitate de doar 15%. Mult prea puţin pentru ca bărbatul să reziste unei intervenţii chirurgicale.

”În momentul în care acest pacient îşi va îmbunătăţi cât de cât funcţia cardiacă, îl vom reevalua şi atunci vom stabili cu adevărat riscurile pe care le are. Deocamdată, riscul vital este major. În momentul de faţă, în niciun caz nu poate primi anestezie generală”, spune Carmen Bălaşa, medic anestezist.

Tatăl pacientului încă speră că operaţia va avea loc. De când a venit cu el la Timişoara a observat schimbări în fiecare zi.

”Acum, de exemplu, poate sta culcat. Până acum a avut aparatul de oxigen, care-l ajută la respiraţie, bagă aerul în plămâni, inspiră, expiră, după care mai poate să stea şi fără aparat o perioadă. Deci îi reglează cumva tranzitul de oxigen”, spune Petre Cogeanu.

Zece medici îl vizitează zilnic pe Robert Cogeanu. Bărbatul are parte şi de consiliere psihologică şi psihiatrică. Costurile medicamentelor sunt suportate de spital, iar operaţiei e plătită de câţiva oameni de afaceri din Timişoara.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche