Palatul Administrativ din Arad, între trecut și prezent

Data publicării:
palat administrativ

Situat chiar la kilometrul zero al Aradului, Palatul Administrativ a fost ridicat în perioada de glorie a oraşului de pe Mureş. Pentru construirea lui între anii 1872 şi 1875, a fost angajat în prima fază un arhitect faimos din Budapesta, însă până a fost terminat sub îndrumarea unui arhitect arădean, pe numele său Francisc Pekar. Sediu al Primăriei în primii ani după ce a fost dat în folosinţă, Palatul Administrativ adăposteşte astăzi atât Primăria Aradului cât şi Prefectura Judeţului Arad.

Conform planului iniţial clădirea trebuia să aibă două etaje, însă banii nu au fost suficienţi pentru acest proiect şi totul a trebuit regândit. Totuşi astăzi ne putem face o imagine cum ar fi arătat Palatul Administrativ cu două etaje dacă ne uităm în dreptul turnului, acolo unde există o supraînălţare” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Din 2007, Palatul Administrativ din Arad şi-a deschis porţile şi pentru vizitatori. Iniţial acest program a fost promovat cu ocazia zilelor oraşului, însă mai nou, după renovarea din 2012 a interiorului, oricine poate vizita clădirea în urma unei programări.

„Sunt grupuri organizate, dar sunt chiar şi turişti individuali care vin şi vin să ne întrebe dacă pot să viziteze. Sigur deocamdată nu avem un program fix, dar în măsura programărilor le stă la dispoziţie oricând cineva...”, povestește Corina Drăghici - purtător de cuvânt Primăria Arad.

Dacă la exterior clădirea este dominată de turnul înalt de 54 de metri, în interior elementul central se află tot în zona turnului, sub el mai exact. Acolo se găseşte sala în care se întrunesc consilierii Aradului de mai bine de 140 de ani, denumită în prezent Sala Ferdinand în cinstea primului rege al României Unite.

„Sala Ferdinand a Primăriei este folosită în prezent pentru recepţii, pentru dezbateri şi pentru expoziţii temporare. În acest moment în sală avem un obiect de muzeu foarte important, acesta este pianul la care a cântat Franz Liszt atunci când a concertat la Arad în 1846” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Restaurarea din 2011 - 2012 a redat sălii aspectul ei iniţial. Restauratorii care au muncit aici au refăcut toate elementele decorative care au împodobit tavanul sălii la 1875, majoritatea dintre ele rămase ascunse în urma altor tentative de renovare realizate de-a lungul anilor.

„Au fost curăţate centimetru cu centimetru toate vechile zugrăveli şi vechile decoraţiuni şi s-au găsit sub patru straturi succesive de vopsea aceste culori originale”, mai spune Corina Drăghici.

La fel de spectaculoase sunt şi coridoarele Palatului. Holul prinicipal este decorat cu vitralii ce reprezintă anotimpurile şi lunile anului figurate alegoric. Ele au fost realizate cu ocazia centenarului clădirii de către artistul arădean Sever Frenţiu, cel care a realizat şi vitraliile din Sala Corvinilor din Palatul Cotroceni. Tot pe holurile clădirii poate fi admirată şi o galerie a primarilor Aradului începând cu cei care au condus oraşul în preajma Revoluţiei de la 1848.

„Sunt câteva personalităţi remarcabile, de exemplu Szalacs Gyula, primarul cel mai longeviv, 26 de ani a condus oraşul şi mandatele sale au marcat practic dezvoltarea foarte puternică a Aradului”, continuă purtătorul de cuvând al Primăriei.

Deşi Palatul Administrativ din Arad poate fi vizitat gratuit, nu toţi localnici se pot lăuda că îşi cunosc „Primăria" şi în interior. Dacă pentru orăşenii mai în vărstă Palatul pare că nu mai are secrete, pentru cei tineri e încă un mister ce aşteaptă să fie descoperit.

„Da, l-am vizitat în interior, îmi place Sala Ferdinand foarte mult. Am ţinut diferite evenimente acolo...”, spune un arădean.

„[Ai vizitat vreodată Palatul Administrativ?] Nu. Îndeaproape chiar nu. [Ştii că se organizează tururi din când în când, mai ales de zilele oraşului?] Da, am aflat. [Şi te gândeşti pe viitor?] Posibil”, adaugă un altul.

Dacă doriţi să vedeţi această minune a arhitecturii din vestul ţării tot ce trebuie să faceţi este să vă programaţi pentru un tur. Datele de contact pot fi găsite pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Arad.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România în Schengen vine cu consecințe nebănuite. Deschiderea granițelor va duce la o nouă criză a...
Digi FM
Un puști de la grădi, vedetă pe TikTok, după „gafa” pe care a făcut-o la serbare. Utilizatorii de internet...
Pro FM
Are 54 de ani, dar mulți i-ar da 35. Loredana Groza, fabuloasă într-o ținută super mulată. „Tot tânără ai...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Adevarul
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
Newsweek
Care pensionari rămân fără pensie în 2 săptămâni dacă nu au acest document? E ultimul termen
Digi FM
Câți bani ar putea câștiga România în fiecare an, datorită aderării la Schengen. Adrian Negrescu: „E nevoie...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Charlize Theron, superbă, statuară și senină și la o ieșire cu fiicele ei. Cum arată când renunță la rochiile...
UTV
Raluka, despre cum l-a cunoscut pe iubitul ei cu 22 de ani mai in varsta. „Am stat la povesti vreo 6 ore"