Sari la conținut
News Alert

Pedalatul, sport „extrem”, la Arad


Din cei 122 de kilometri, aproape 100 de kilometri din traseul destinat bicicliștilor arădeni este... pe carosabil. Din această cauză, pasionații mersului pe 2 roți, spun că pasiunea lor poate deveni una extremă.

Ţinând cont de felul cum circulă şoferii de la noi nu sunt sigure. Trebuie să te fereşti şi dacă nu eşti atent poţi să... că de multe ori circulă maşina pe lângă tine, aşa la câţiva centimetri”, explică un arădean.

„Nu. N-ai cum. N-ai cum să le foloseşti. Şi unde le foloseşti, acolo vin maşinile şi... trec peste tine. Deci nu ai loc de ele!”, adaugă un alt biciclist. 

„Considerate nesigure de către biciclişti, pistele sunt de-a dreptul bizare pe alocuri, de exemplu pe o stradă paralelă cu centrul oraşului vedem pista pe o parte a drumului şi mai apoi contiunare ei pe cealaltă parte a drumului, fără nici o legătură între cele două” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Primăria Arad a investit în realizarea pistelor peste 11 milioane de lei, din care 9 milioane din fonduri europene, însă deocamdată cei mai mulţi biciclişti circulă tot printre pietoni. 

„Nu au continuitate! Deci... da nu există aşa piste... de la A la Z să mergi pe pistă!”, mai spune un arădean.

Odată cu pistele au fost realizate în cadrul proiectului şi 88 de locuri de popas dotate cu rastel, coş de gunoi şi bănci metalice. Acestea din urmă însă, au nevoie de condiţii meteo optime pentru a fi utilizare: vara, razele fierbinți ale soarelui le încing peste măsură, iar iarna,  din cauza gerului, nu se încumetă nimeni să se așeze.  Primăria Arad a sesizat problemele apărute şi a notificat mai departe constructorul care va trebui să le remedieze în baza contractului încheiat. Problema pistelor de pe marginea drumului va rămâne însă nerezolvată fiindcă aşa a fost întocmit proiectul iar acest aspect nu este considerat a fi o eroare de construcţie.

„După încheierea proiectului la data de 31 decembrie a urma şi este în curs perioada de remediere a neconformităţilor, tot ce înseamnă aceste neconformităţi, de la refacerea marcajelor acolo unde nu au fost realizate corect la celelalte aspecte sesizate de dumneavoastră”, explică Corina Drăghici – purtător de cuvânt Primăria Arad.

„Au fost probleme în proiect, sigur că da. Probleme care s-au identificat pe parcurs şi au trebuit corectate de proiectant şi respectiv de către noi. Dar toate aceste nepotriviri vor fi rezolvate”, spune Ioan Faur, reprezentantul firmei de construcții.

Și deși la Arad, potrivit reprezentanților primăriei, se fac în această perioadă reparațiile la piste, pe traseu, echipa Digi24 nu a întâlnit vreun muncitor.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs