Sari la conținut

Piaţa de spaţii office, profitabilă doar pentru unii. Dezvoltatorii privaţi au clienţi pentru spaţii încă neconstruite

Sunt muncitori care lucrează la noua clădire de birouri din zona centrală a Timişoarei. Va avea 9.000 de metri pătraţi, iar jumătate au fost deja rezervaţi. Când va fi gata, imobilul va completa complexul de birouri clasa A, ce se intinde pe o suprafaţă de 43.000 mp. Întregul proiect realizat cu bani europeni va fi gata până în luna iunie a anului viitor. Chiria variază între 13 şi 17 euro/metrul pătrat.

„Jumătate din suprafaţă este în discuţii avansate de închiriere cu câteva firme importante. Chiriile au scăzut cu maxim 7% faţă de perioada de dinainte a crizei", afirmă Ovidiu Şandor, dezvoltatorul complexului de birouri.

Un spaţiu de birouri cu finanţare europeană au construit şi autorităţile locale din Timişoara. Chiria este la jumătate faţă de suma cerută de dezvoltatorul privat, însă până acum niciun birou nu a fost închiriat, deşi clădirea a fost inaugurată în urmă cu trei luni.

„Săptămâna viitoare, Primăria organizează întâlniri cu mediul de afaceri pentru a promova această ofertă a centrului Incuboxx. Din punct de vedere juridic ne aflăm în perioada în care se realizează documentaţia de atribuire, prin licitaţie publică, pentru serviciul de administrare a clădirii", spune Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Piaţa spaţiilor de tip office a stagnat în ultimii ani în Timişoara, susţin experţii imobiliari.

„Piaţa de birouri din Timişoara nu putem spune că a fost afectată de perioada de criză. Poate că nu au intrat companii noi în acea perioadă, stocul de birouri nu a fost afectat. Gradul de ocupare s-a menţinut ridicat şi în acea perioadă", spune Daniel Crainic, reprezentantul unui portal de imobiliare.

Judeţul Timiş a atras fonduri europene în valoare de aproape 130 de milioane de lei din 2007 până în prezent, prin Programul Operaţional Regional pentru dezvoltarea unor ansambluri de spaţii pentru birouri.

„Piaţa va decanta, să spunem, cât de bune sunt serviciile, pentru că clădirea este o parte din proiect, este importantă, să fie de calitate, să aibă nişte facilități, dar cel mai important e cum se pune ea în practică la dispoziţia companiilor", afirmă Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Pentru construcţia spaţiilor pentru birouri din fonduri europene, investitorii trebuie să susţină financiar între 50 şi 70% din lucrări.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Adrian Hrişcu
Editor web: Călin Țenche