Sari la conținut

Primar dat în judecată de locuitori

Asta, în condiţiile în care autorităţile nu au încasat taxa Între 2011-2014, fapt constatat şi de inspectorii Curţii de Conturi. În plus, poprirea pe salariile celor doi s-a făcut în baza unei note de plată şi nu a unui titlu executoriu, susţin reclamanţii în plângerea depusă la Judecătoria Sânnicolau Mare.

„De la primărie mi s-a calculat, sumele ce mi s-au tras până acuma şi ce mai am”, spune Mimi Cosma, reclamată.

Mimi Cosma a descoperit  la începutul acestui an că din contul ei şi al soţului au dispărut aproape 900 de lei. Imediat, a aflat că sumele au fost retrase în urma unor popriri pe salarii pentru că figurau în evidenţele Primăriei Dudeştii Vechi ca restanţi la taxa de gunoi, dar şi cu alte impozite.

„Nu sunt de acord cu ceea ce s-a făcut. Sunt sume mari. Eu am şi rate la bancă. De exemplu, nu am plătit rata două luni pentru că primăria mi-a luat banii. Pe ce justificare? Chitanţă nu mi se dă. Mi-au dat o hârtie scrisă la pix. Asta nu mi se pare ok”, continuă Mimi Cosma reclamată.

Problema este că familia Cosma nici nu a ştiut de existanţa acestei taxe până anul trecut, la fel ca şi ceilalţi locuitori ai comunei. Şi nici acum oamenii nu au semnat un contract pentru ridicarea gunoiului. Aşa că au acţionat Primăria Dudeştii Vechi şi primarul acesteia în judecată.

În plângere, localnicii susţin că popririle s-au făcut ilegal prin emiterea unei note de plată şi nu a unei titlul executoriu. Mai mult, pe decizia de infiinţare a popririi transmisă de primărie către firma unde muncesc cei doi soţi, taxa de gunoi menajer este trecută cu pixul peste rubrica intitulată „TOTAL”.

„Problema este modul în care se înfiinţează aceste popriri şi se iau banii de la oameni. În mod normal, primăria nu poate să includă în adresele de înfiinţare a popririi şi în nota de plată alte taxe decât cele înscrise în titlul executoriu. Ori în titlurile executorii pe care ei le-au emis nu au inclus şi această taxă de gunoi menajer”.

Contactat de reporterii Digi24 Timişoara, primarul chemat în judecată se apară şi spune că popririle sunt legale şi că locuitorii ştiau de existenţa taxei de gunoi. 

„N-am pus la nimeni pentru recuperarea taxei de gunoi. Dar acolo unde au fost restanţe la celelalte impozite şi taxe locale sau la amenzi noi suntem obligaţi să procedăm la executare silită. Taxa s-a încasat permanent. Nu am altă modalitate de a obliga o persoană să îşi plătească taxa decât prin executare silitată. Atâta timp cât s-a făcut popularizarea şi lumea avea cunoştiinţă de acest lcuru”, a explicat Gheorghe Nacov, primarul comunei Dudeştii Vechi.

Primarul este contrazis de locuitorii comunei, dar şi de inspectorii Curţii de Conturi care au descoperit că taxa nu a fost încasată timp de 3 ani şi acum trebuie recuperaţi 900.000 de lei

„Până anul trecut în toamnă  nu a ştiut nimeni de această taxă. Eu n-am avut tomberon până în februarie anul trecut. Eu îi plătesc lui gunoiul din momentul în care am primit tomberonul”, spune un alt localnic.

„N-am ştiut de taxa asta şi nici nu s-a semnat niciun contract cu firma de gunoi să plătim gunoiul. Ne-a pus în faţa faptului împlinit, ne-a trimis somaţii de plată care depăşesc 4 milioane, 5 milioane”, adaugă un altul. 

„În perioada 01.05.2011-30.04.2014, entitatea nu a procedat la stabilirea, înregistrarea, urmărirea şi încasarea de la locuitorii de pe raza comunei a contravalorii taxei serviciilor de salubrizare prestate acestora” - se arată în Auditul Curţii de Conturi pe anul 2014.

Pe fir a intrat şi prefectul judeţului Timiş care va cere un control amănunţit la Primăria Dudeştii Vechi.

„Din diferite motive cetăţenii nu au plătit această taxă, iar acum primăria este obligată să recupereze integral toate sumele. Nu am înţeles exact ce documente circulă prin comunitate, neştampilate, nesemnate, neparafate, dar dacă acest lucru se adevereşte voi dispune corpul de control să facă verificări pe această problemă”, a precizat și Mircea Băcală, prefectul judeţului Timiş.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Petcu