Primăria Timișoara spune adio garajelor

Data publicării:
garaj

A trecut vremea garajelor in Timișoara. Din 2014, primăria a început un program de demolare în forță a constructilor dintre blocuri, chiar dacă proprietarii nu au fost de acord. Numai în 2018, peste 200 de garaje au fost puse la pământ. În locul lor au fost realizate locuri de parcare și spații verzi. Proprietarii nemulțumiți au protestat față de această decizie și au atacat-o în instanță. Acum, după o sentință definitivă, primăria are undă verde să le demoleze.

„Aici se văd urme de cauciucuri... în două, dintr-un total de 22 de garaje, doar două sunt folosite se văd urme de cauciucuri. Restul? Restul după cum bine vedeți depozit de gunoi, rampe clandestine, focare de infecție." 

Așa arată vechile garaje construite în zona Soarelui din Timișoara. Cele mai multe sunt nefolosite. Proprietarii fie nu mai locuiesc în zonă, fie au transformat locurile în depozite pentru resturile de mobilă și electrocasnice, iar mașinile sunt parcate pe trotuare.

"Astea trebuiau dărâmate de foarte, foarte mulți ani arată oribil, oribil dezastru, mizerie foarte urât, ar trebui mâine să vină buldozerul, uitați ce mizerie e acolo. Zici că am fi în Bronx!"

117 garaje vor dispărea chiar de săptămâna viitoare, spun autoritățile, în ciuda posibilelor oponenței din partea proprietarilor. În toamna trecută, unul dintre ei a amenințat că își dău foc, iar un altul a protestat dezbrăcat față de decizia municipalității.

"Lumea încearcă să ne intimideze prin diferite metode, pe noi nu ne interesează acest lucru, noi apelăm la organele competente în speță la Poliția Locală care de fiecare dată ne-a acordat tot sprijinul putem face față la orice fel de provoare nu ne împiedicăm noi în lucruri mărunte", explică Florin Răvășilă - director Direcția Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse.

"Foarte urâte, foarte urâte mi se par. În locul lor mai bine se fac parcări? Mai bine parcări sau spațiu verde sau cu totul altceva."

Însă, nu toți oamenii sunt de acord cu autoritățile.

„Prea bună nu. De ce? Nu avem unde să ținem mașinile, prea multe și prea înghesuit. Arată frumos? Păi frumos nu arată, dar na, în limita posibilităților fiecare a avut cum a putut."

"Vom demola cât mai multe și îi asigur pe cei cărora le-am demolat garajele astă-toamnă că vom începe și lucrările de amenajare, dar a venit iarna nu s-a putut atunci. Am semnale că unii cetățeni sunt nemulțumiți că le-am dărâmat garajele și nu am făcut încă nimic în loc. Îi asigur pe toți că vom face", spune Nicolae Robu - primarul Timișoarei.

Locul vechilor garaje construite în timpul comunismului va fi luat de contrucții noi.

"Zonele în care garajele vor fi făcute una cu pământul ar putea să arate astfel. Suntem pe strada Podeanu din Timișoara. Aici după demolarea acestor garaje, șoseaua a fost lărgită la patru benzi, au fost construite locuri de parcare, dar și spații verzi", Mihai Văluşescu, jurnalist Digi24 Timişoara. 

În Timișoara, aproximativ 2.000 de garaje sunt părăsite, iar dintre acestea 1.000 vor fi dărâmateanul acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri