Sari la conținut

Protest în sala de plen

Aproximativ 30 de angajaţi de la Direcţia Fiscală au încercat să obţină salarii majorate cu 12% în baza ordonanţei Guvernului de anul acesta. Mai mult, colegii lor, ceilalţi funcţionari din Primăria Timişoara, au deja veniturile mărite. De partea celor care lucrează la Direcţia Fiscală au fost aleşii PSD care au venit şi cu argumente.

„Primarul Timişoarei nici nu a vrut să audă de aşa ceva. El susţine că funcţionarii au oricum salarii prea mari şi că sunt prea mulţi: de 3 ori faţă de un oraş similar, cum e Cluj Napoca”, spune Alfred Simonis, consilier PSD.

„Proiectul nu a fost aprobat, mai ales că majoritatea în consiliul local Timisoara este deţinută de PNL”, a precizat Nicolae Robu, edilul-șef al Timișoarei.

Angajaţii Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timişoara spun că nu au de gând să renunțe la demersul lor și că vor cere în instanţă majoarea lefurilor cu 12 procente.

S-au stabilit totodată și taxele şi impozitele locale în Timişoara pentru anul 2016. Si –atenţie – pentru anumite tipuri de clădiri, dările cresc. Astfel, persoanele juridice şi cele fizice care deţin spaţii comerciale plătesc mai mult de anul viitor. 

Persoanele fizice care deţin clădiri în care se desfăşoară activităţi economice vor achita impozite de 0,6% din valoarea imobilului. Iar persoanele juridice vor achita, pentru sediile de firme deţinute, un impozit anual de 1%. Singurele persoane care vor plăti dări la acelaşi nivel cu cele de anul acesta sunt cele fizice şi numai pentru locuinţe, adică imobile rezidenţiale. Impozitul este de 0,1%. De asemenea, aleşii locali au aprobat suprataxarea pentru clădirile aflate în paragină. Practic, impozitul crește de 5 ori, în funcţie de starea clădirii. Un impozit majorat se va aplica şi pentru terenurile necosite şi pline de gunoaie. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Mihai Pop