„Rezidentul de 10” care a ales România

Data publicării:
rezi de 10

După ce a studiat doi ani în Statele Unite ale Americii, a descoperit un test de diagnostic revoluţionar în cancer şi i-a întâlnit pe laureaţii de Premiului Nobel în medicină, Ciprian a ales să rămână în ţara sa. Ieri, la Timişoara, eforturile i-au fost recompensate.

Ciprian Tomuleasa are 30 de ani. Este medic reziden tîn Cluj-Napoca şi cel mai mult timp îl petrece în laborator. Cercetarea în oncologie i-a adus şi o bursă de studiu de 2 ani la Universitatea de Medicină John Hopkins din Baltimore, SUA. Aici a elaborat un test de diagnosticare a cancerului biliar, mult mai eficient decât cel utilizat în prezent. Şi aşa a ajuns să reprezinte România la întâlnirea din Germania a laureaţilor premiilor Nobel în Medicină. A ajuns acolo cu o bursă de merit.

„Am fost selecţionat să fac parte din cei 300 de tineri de pe planetă care au mers o săptămână în Lindau şi practic am avut onoarea de a asculta lectures de la oameni care au schimbat soarta medicinei, fiind 42 de laureaţi ai premiului Nobel pentru Medicină şi Fiziologie”, povestește Ciprian Tomuleasa, medic rezident.

Ciprian nu s-a gândit nicio secundă să părăsească România. În ciuda dificultăţilor financiare cu care se confruntă orice rezident şi cu toate oportunităţile pe care i le oferă Occidentul, Ciprian a ales România. Și are un sfat şi pentru colegii lui rezidenţi....

„Să facă ceea ce-i face pe ei fericiţi şi ce cred ei că e mai bine. Sau, dacpă pleacă, să facă tot posibilul să înveţe cât de mult acolo şi dacă li se oferă ocazia să aplice la ei în ţară ce învaţă în UK sau în SUA să aplice pentru români”, continuă rezidentul.

„Rezident de nota 10” este campania care îşi doreşte să îi ţină în ţară pe tinerii medici, arătându-le măcar o parte din respectul pe care îl merită.

„Vrem să scoatem în evidenţă că medicii reziodenţi sunt oameni cu pasiuni, oameni devotaţi profesiei de medic, care merită mai multă atenţie din partea politicienilor, a oamenilor care chiar pot să schimbe elementul principal din sistemul de sănătate şi anume salariile”, explică Mircea Popitiu, iniţiatorul campaniei.

Din 2007 până în prezent, aproximativ 14.000 de medici români au ales să profeseze în străinătate. România are o rată a migrației doctorilor de 9% față de media europeană de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce trebuie să faci dacă îți iese în cale ursul. Greșeala care i-a fost fatală tinerei de 19 ani
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Pro FM
Are 2 copii, împlinește 42 de ani, dar pare tot puștoaică. Andreea Antonescu, în costum de baie pe o plajă...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Avertismentul sumbru al unui climatolog. Valul de căldură, ucigașul tăcut
Newsweek
VREMEA Harta care spune că lumea e în pericol iminent. România fierbe la 44 grade, în roșu întunecat
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor: „Copile, nu ne...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
John Corbett, Aidan din "Sex and the City", spune că și-a ales prost cariera: "Am decis al naibii de greșit...
UTV
Gerard Butler, surprins in ipostaze romantice alaturi de noua lui iubita, cu 25 de ani mai tanara. Cine este...