Sari la conținut

Săli de evenimente închise de pompieri

Aceștia au descoperit diverse nereguli, de la lipsa unor autorizații de funcționare până la instalații expirate de stingere a incendiilor. Pompierii i-au și amendat pe proprietarii mai multor localuri și spații turistice din județ cu aproape  100 de mii de lei. Doar câteva zile de controale făcute la diferite spații publice din județul Hunedoara au scos la iveală nenumărate deficiențe în ceea ce privește protecția în caz de incendii. Primul spațiu închis de pompieri a fost sala de spectacole a Casei de Cultură din Petroșani, un spaţiu cu peste 700 de locuri.

ƒ„Pompierii au găsit aici instalații expirate de stingere a incendiilor. Reprezentanții Casei de Cultură susțin că remedierea acestor deficiențe costă foarte mult și nu poate fi făcută de pe o zi pe alta”, Andrada Velciov - corespondent Digi24 Hunedoara.

„Deocamdată numai au închis, când vom reuși și avem situație financiară, o să facem o adresă să vină să ne dea sigiliul jos, cât costă lucrările nu știm cât face, că trebuie să facem numai cu firme autorizate”, spune o angajată a Casei de Cultură.

Locuitorii din Petroșani sunt de accord cu măsura luată de pompieri:

„Foarte bine au făcut că au închis-o, și păcat că a trebuit să se ajungă la un asemenea eveniment în București ca să ne apucăm să facem treabă în țară", spune un localnic.

„Foarte bine, să controloze toate astfel de locuri, de clădiri, din oraș și din toată țara", mai susține un alt petroșănean.

„Ar fi fost bine luate măsuri de la început, ca să nu se ajungă în situația asta”, admite un altul.

Tot din cauza dotării precare, pompierii au mai interzis funcționarea altor 2 săli de evenimente din județ. Una dintre ele este în Simeria, iar cealaltă  aparține unui hotel de 3 stele aflat la 10 km distanță de Petroșani, înspre Masivul Parâng.

„Sala de evenimente a hotelului funcționa fără autorizație și nu avea nici instalații de stingere a incendiilor, motiv pentru care reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara i-au oprit activitatea și i-au amendat pe proprietari cu 30 de mii de lei", Andrada Velciov - corespondent Digi24 Hunedoara.

Pompierii au controlat, în total, 12 spații comerciale din Deva, Petroșani, Hațeg, Simeria și Orăștie.

„S-au aplicat nu mai puțin de 10 amenzi contravenționale în valoare de aproximativ 100 de mii de lei, s-au descoperit, de asemenea, 42 de deficiențe pentru care s-au aplicat 18 avertismente”, explică Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Patronii ale căror activități comerciale au fost oprite nu pot reporni afacerile decât atunci când fac dovada că au achitat amenzile, au obținut avizele de funcționare și au refăcut instalațiile de detecție și stingere a incendiilor. Potrivit legii, nu există o dată limită până la care aceştia să se achite de toate aceste sarcini.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș