Sari la conținut

Sanctuarul neolitic de la Parța: dezgropat de comuniști, îngropat de capitaliști

Prof. dr. Florin Drașovean, arheolog, ne explică ce conține sanctuarul: ”Dintre cele două părți avea un cap, un cap de taur, în partea stângă și o figurină feminină acoperită de o mască în partea dreaptă”.

Cu o suprafață de peste 60 de metri pătrați, sanctuarul vechi de 6.000 de ani mai cuprinde și o cameră în care se aduceau ofrandele, dar și un perete folosit pe post de calendar solar.

Drașovean ne arată partea prin care trecea soarele: ”Această coliniaritate, însă, între capul de taur și momentul de apus a soarelui presupune că într-o singură zi soarele, lumina soarelui ar putea să apună pe capul de taur”.

”Sanctuarul neolitic se află de 30 de ani în această încăpere, iar specialiștii spun că nu mai poate fi mutat niciodată”, precizează Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

În aceste condiții, monumentul nu poate fi vizitat până când nu se vor încheia lucrările de reabilitare ale Muzeului Banatului: ”Faptul că acest muzeu este închis e păcat, desigur”.

”Tocmai, că grupul voia să viziteze măcar curtea interioară și nu se poate vedea nimic... este totul ferecat”, spune Marcela Rimbașiu, ghid turistic.

Chiar dacă este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, monumentul va sta închis până când reprezentanții Consiliului Județean Timiș, de care aparține Muzeul Banatului, vor reuși să atragă o finanțare europeană. ”Noi sperăm pentru că în primăvară deja se pot depune cereri de finanțare, dar dacă obținem finanțarea, în toamna anului viitor procedura de licitație, tot, tot, tot... asta ar însemna undeva în 2017 să fie funcțional în condițiile de normalitate”, consideră Călin Dobra, vicepreședinte Consiliul Județean Timiș.

onumentul istoric este singurul din Europa care a fost luat bucată cu bucată și reconstituit într-un muzeu.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche